ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Octavian Calmîc: ”R. Moldova trebuie să-și mențină poziție de lider regional în domeniul tehnologiilor informaționale”

13:54 | 11.08.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Menținerea și fortificarea poziției de lider regional în domeniul tehnologiilor informaționale va constitui una din misiunile de bază ale Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), care a preluat gestionarea domeniului respectiv. O declarație în acest sens a făcut astăzi vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul întrevederii cu colectivul fostului Minister al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, absorbit în rezultatul reformei Guvernului de MEI, informează MOLDPRES.

Vicepremierul a menționat că, pe parcursul ultimilor ani, domeniul tehnologiilor informaționale a fost gestionat foarte eficient, fapt care a poziționat Republica Moldova printre liderii regionali în sectorul dat.

Cu referire la reforma administrației publice centrale, Octavian Calmîc a spus că ”ministerele se vor ocupa de elaborarea și implementarea politicilor și strategiilor de dezvoltare, iar agențiile sau alte entități din subordine de implementarea practică a acestora. În acest sens, în urma reformei, în noua structură a Ministerului Economiei și Infrastructurii se vor regăsi un anumit număr de specialiști, care vor elabora aceste politici, iar cei care activează în subdiviziuni de suport se vor putea regăsi în structuri similare ale noului minister”.

Toate angajările vor fi efectuate în baza unui concurs și pe principii de profesionalism al candidaților, a subliniat ministrul Economiei. El a dat asigurări că în procesul de reorganizare vor fi asigurate toate drepturile sociale ale personalului.

Octavian Calmîc a menționat că în timpul apropiat va fi elaborat Regulamentul de activitate al MEI, stabilită structura și numărul de personal. ”Sînt sigur că vom forma o structură funcțională, care va dirija eficient domeniile de responsabilitate care ne revin, asigurînd, în acest mod, o dezvoltare economică a țării pe toate dimensiunile”, a accentuat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit lui Octavian Calmîc, un grup de experți elaborează un program comun de priorități ale MEI pe termen scurt, pînă la finele anului. Concomitent, este schițat și un amplu program de acțiuni pe termen scurt, mediu și lung, reieșind din programul de guvernare și programele de dezvoltare a țării, trasate de Guvern.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)