ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia de la Veneția a cerut Ungariei să modifice legea care afectează funcționarea Universității Central-Europene

09:52 | 12.08.2017 Categorie: Externe

Budapesta, 12 aug. /MOLDPRES/. Universități străine din Ungaria - inclusiv cea fondată de miliardarul american George Soroș - ar trebui scutite de noile restricții aprobate recent de guvernul ungar, au apreciat experți ai Comisiei de la Veneția din cadrul Consiliului Europei, relatează vineri DPA, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Experți legali din cadrul Consiliului Europei au afirmat că noile restricții nu ar trebui aplicate instituțiilor deja existente.

Conform legislației adoptate de parlamentul ungar în aprilie, universitățile străine din Ungaria trebuie să aibă un corespondent și în țara lor de acreditare și nu au dreptul să folosească același nume în două limbi diferite.

Adoptarea proiectului de lege, considerat că vizează Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de Soroș, a provocat proteste masive la Budapesta, în lunile aprilie și mai.

Prevederile legii sînt în mare parte în conformitate cu practica europeană uzuală, dar au fost adoptate în cadrul ''unui proces excesiv de rapid'' care nu a permis o consultare adecvată cu părțile implicate, au mai afirmat experți ai Comisiei de la Veneția. Cerințele ar putea fi prea stricte sau chiar nejustificate dacă sînt aplicate universităților existente, au estimat ei.

CEU, fondată de Soroș în 1991, a devenit un subiect aprins de dezbatere politică. Premierul ungar Viktor Orban, care a calificat legea un ''amendament minor'', l-a acuzat pe miliardarul Soroș, de origine ungară, că a plănuit cu UE să aducă milioane de imigranți în Europa și că se amestecă în afacerile interne ale Ungariei.

Comisia Europeană a lansat o acțiune legală împotriva Ungariei în legătură cu respectiva lege, la scurt timp după adoptarea acesteia.

(Editor L. Alcază)

img17006162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!