ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

America așteaptă cu nerăbdare prima sa eclipsă totală de Soare din ultimul secol

11:40 | 21.08.2017 Categorie: Externe

Washington, 21 aug. /MOLDPRES/.Statele Unite ale Americii așteaptă cu nerăbdare și pasiune prima sa eclipsă totală de Soare din ultimii 99 de ani. Denumită deja "Marea eclipsă americană", ea va fi vizibilă luni dimineață (ora locală) pe o bandă de teritoriu care traversează întreaga țară de la vest către est, informează AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Milioane de turiști și astronomi amatori au început din weekendul trecut să ia cu asalt statele și orașele americane din care vor putea să observe fenomenul prin care Luna va bloca lumina Soarelui, iar lumea va fi cuprinsă de întuneric timp de câteva zeci de secunde.

Fenomenul va fi vizibil parțial mai întâi în statul Oregon, pe coasta de vest, începând cu ora locală 09.05. Eclipsa va deveni totală după 75 de minute, iar mai multe localități vor fi privilegiate din acest punct de vedere, întrucât se află pe traiectoria conului de umbră care va traversa America. Unul dintre aceste orașe este Madras, unde întunericul va dura 2 minute și 4 secunde.

1 milion de vizitatori sunt așteptați în acest stat de pe coasta vestică americană.

În total, cel puțin 12 milioane de persoane care locuiesc într-o bandă cu lățimea de 113 kilometri din 14 state americane vor putea să asiste la această eclipsă solară totală. Alte câteva milioane vor asista la o eclipsă parțială, potrivit Societății americane de astronomie.

Eclipsa își va încheia traversarea teritoriului Statelor Unite la ora 18.48 GMT în Carolina de Sud, pe coasta Oceanului Atlantic, în sud-estul țării, în apropiere de orașul Charleston.

 

 

/Editor M.Cucu/

 

img17006331

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!