ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mihail Saakșvili este hotărât să revină duminică în Ucraina

10:10 | 06.09.2017 Categorie: Externe

Kiev, 6 sep. /MOLDPRES/.Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili rămâne hotărât să revină duminică în Ucraina, în pofida cererii de extrădare pe numele său, trimisă Kievului de Tbilisi, a declarat el marți seară pentru AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Saakașvili, 49 de ani, a condus Georgia timp de un deceniu și a introdus o serie de reforme aplaudate de Occident. Autoritar și responsabil al dezastrului militar în fața Rusiei în 2008, el a căzut însă în dizgrație și a plecat în Ucraina, unde a obținut cetățenia și unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odesa.

El vrea să revină în această țară pentru a contesta decizia Kievului de a-i retrage cetățenia în timp ce se afla în străinătate. Și pentru a-și relua activitatea politică.

În opinia sa, cererea de extrădare formulată de Georgia este inspirată de "oligarhi" care se tem de prezența sa în Ucraina, unde printre altele a combătut corupția.

Mihail Saakșvili este căutat de justiția din țara sa pentru ''abuz de putere'', acuzație despre care afirmă că este motivată de interese politice.

El consideră că "legea este de partea sa" în cele două țări și dorește să se apere contra extrădării în fața tribunalelor ucrainene.

"Acum, ei amenință direct să mă deporteze în Georgia. Dar pentru asta, trebuie să fiu fizic în Ucraina, trebuie să mă lase să intru în Ucraina, trebuie să urmeze procedura judiciară", a spus el într-un interviu telefonic.

"Sunt patriot ucrainean", a explicat Saakșvili, reamintind că a petrecut o bună parte a vieții sale în Ucraina. "Am un partid politic pe care îl conduc în Ucraina (...), am obligații față de oamenii care mă susțin", a adăugat el.

Din acest motiv, a spus Saakșvili, a refuzat să ia cetățenia altui stat european. Tatăl a doi copii olandezi, ar putea deveni cetățean al Olandei și, de asemenea, a fost încurajat să obțină cetățenia lituaniană sau poloneză.

Mihail Saakșvili se așteaptă să fie întâmpinat la graniță de "zeci de parlamentari" ucraineni și de "mii de simpatizanți".

El nu se teme că va fi "răpit" la sosire și trimis imediat în Georgia: "ar fi un grosolan act criminal ordonat de președinte".

Miercuri, el se va afla la Bruxelles pentru a se întâlni cu europarlamentari prieteni. În acest context, el a deplâns "tăcerea" Comisiei Europene în privința sa.

Duminică, el vrea să intre în Ucraina venind din Polonia, potrivit AFP.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17006746

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!