ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni privind reducerea riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului

16:06 | 27.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Planul de acțiuni privind reducerea riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2017-2019. Proiectul a fost elaborat în contextul încheierii procesului de evaluare națională în acest domeniu, informează MOLDPRES.

Piața financiară a Republicii Moldova este mai puțin dezvoltată, iar integrarea acesteia în sistemul financiar global este limitată pe fondul unui ”climat economic închis”, ca urmare ”amenințarea internă este mai înaltă decât amenințarea externă de circa 3 ori”, constată Centrul Național Anticorupție (CNA).

Evaluările au arătat că sectorul bancar care reprezintă circa 70 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) are un randament de risc înalt, urmat de sectorul de remitențe estimat la o valoare de 15,4 la sută din PIB care prezintă ”un risc mediu înalt” și valorile mobiliare care au un risc mediu de spălare a banilor. Sectorul notari-imobiliar prezintă ”un risc mediu înalt în spălarea banilor și finanțarea terorismului”.

CNA mai menționează că urmare a sistematizării datelor și a informațiilor existente, s-a stabilit că la nivel național reprezintă ”o amenințare de amploare” traficul de droguri, corupția, traficul de ființe umane, evaziunea fiscală și contrabanda”. Pe de altă parte, riscul de finanțare a terorismului pe teritoriul Republicii Moldova poate fi perceput ca fiind la nivel scăzut, datorită caracterului de ”tranzitare” a țării și contextului global, în care Republica Moldova nu este percepută ca o țintă a actelor de terorism, mai subliniază autorii documentului.

În procesul de evaluare s-au mai constatat deficiențe în recuperarea activelor ilicite, lipsa unor statistici clare privind aplicarea punerii sub sechestru și confiscării, existența problemelor în executarea silită a creanțelor fiscale.

Principalele obiective incluse în Planul de acțiuni sunt îmbunătățirea actelor normative în vigoare, identificarea și reducerea riscurilor sectoriale, întreprinderea măsurilor de identificare a beneficiarului efectiv. De asemenea, se preconizează îmbunătățirea supravegherii, reducerea tranzacțiilor cu numerar, cooperarea interinstituțională și internațională, asigurarea tehnică a organelor de drept în domeniul investigațiilor financiare și recuperării veniturilor ilicite.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!