ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat înăsprirea condițiilor de înregistrare a navelor sub pavilionul R. Moldova

15:20 | 24.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Premierul Pavel Filip a solicitat în debutul ședinței de astăzi a guvernului operarea unor modificări sau elaborarea unui nou Regulament cu privire la înregistrarea navelor sub pavilionul Republicii Moldova. „Să știm cu certitudine cine obține acest drept și ar trebui să fie implicat în procedură și Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Cu părere de rău, nu este implicat MAI și poate de aceea se întâmplă cazuri ca cel cu nava reținută de autoritățile spaniole”, a mai menționat prim-ministrul, informează MOLDPRES.

„Are de suferit imaginea țării noastre, deja se fac multe speculații”, a mai spus premierul Pavel Filip.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a adăugat că proprietarul navei este un cetățean al Georgiei și că Republica Moldova nu are nicio atribuție la caz, „responsabilitatea revine armatorului sau echipajului”. Republica Moldova nu va fi sancționată în niciun fel, a mai spus ministrul.   

Poliția spaniolă a reținut, la 22 octombrie, în apropierea insulelor Canare o navă sub pavilion moldovenesc, la bordul căreia se aflau 1,4 tone de cocaină. Potrivit poliției din Spania, nava a venit din Turcia în America de Sud, iar de acolo a traversat Oceanul Atlantic, îndreptându-se spre Spania. În timpul operațiunii comune a ofițerilor de poliție și a Marinei spaniole au fost reținuți zece membri ai echipajului, dintre care cetățeni ai Ucrainei, Georgiei, Bulgariei și Republicii Turcia, scrie presa de la Chișinău.

Un comunicat al căpităniei portului Giurgiulești confirmă că nava „Breath” „care se exploata sub Pavilionul Republicii Moldova” a fost reținută de autorităţile spaniole. Se mai precizează că „nava vizată a fost înregistrată provizoriu în Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova şi la moment se afla în procedura de perfectare a documentelor pentru înregistrare permanentă”. Căpitănia portului Giurgiuleşti mai anunță că îşi rezervă dreptul de anulare a acesteia prin excluderea din Registrul de stat al navelor al Republicii Moldova. Înregistrarea navei a fost suspendată din Registrul de Stat al navelor, printr-un ordin din 23 octombrie.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18009537

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!