ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat cu Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă

16:57 | 01.03.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului. 

La întrevedere au mai participat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman și președinta Grupului parlamentar de prietenie cu România, Veronica Roșca.

Speakerul Igor Grosu a salutat prezența înaltului oficial din România în Parlamentul Republicii Moldova și a apreciat susținerea de care se bucură țara noastră din partea României. Oficialii au abordat în cadrul discuțiilor subiecte ce țin de agenda de reforme, cooperarea interparlamentară, cooperarea în domeniul energetic și accelerarea proiectelor de infrastructură. În acest sens, Igor Grosu a menționat că autoritățile de la Chișinău și cele de la București sunt în plin proces de a avansa pe domenii importante de infrastructură, precum ar fi cooperarea energetică prin realizarea proiectului ce prevede construcția liniei electrice aeriene de tensiune înaltă de 400 kV Suceava-Bălți. De asemenea, se preconizează construirea altor patru poduri rutiere peste Prut. 

Cei doi președinți au discutat și despre posibilitățile de extindere a cooperării în domeniul economic și cel investițional. Șeful legislativului a remarcat că România continuă să fie cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Totodată, Igor Grosu și-a exprimat recunoștința pentru organizarea celui de-al doilea Forum Economic sub auspiciul Casei Regale a României, care a întrunit peste 300 de companii străine. „Sperăm că în urma unor asemenea evenimente comune, reușim să încurajăm cât mai mulți investitori străini să vină în Republica Moldova”, a menționat șeful Legislativului, Igor Grosu.

În cadrul întrevederii, demnitarii au vorbit și despre parcursul european al țării noastre. În acest sens, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat că experiența României în procesul de aderare la Uniunea Europeană este valoroasă pentru noi, la fel de important fiind și suportul oferit de colegii parlamentari români în promovarea Republicii Moldova, precum și expertiza privind aproximarea legislației naționale la cadrul normativ european.

Vizita la Parlament a oficialilor români, în prima zi de primăvară, a fost marcată într-un mod inedit. Astfel, micuții de la Centrul de Plasament „Concordia” din localitatea Coșnița au oferit în dar demnitarilor mărțișoare, simboluri ale primăverii, renașterii și speranței.

În perioada 1-2 martie, Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, se află într-o vizită la Chișinău. În vizita sa, oficialul este însoțit de eurodeputații Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan, precum și de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

img24001526

img24001526

img24001526

img24001526

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!