ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovagaz a explicat regulile de facturare a consumului de gaze în luna februarie, după aplicarea tarifelor micșorate

11:35 | 05.03.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Moldovagaz a explicat regulile de facturare a consumului de gaze naturale în luna februarie, după intrarea în vigoare la 23 februarie, a noilor tarife micșorate, transmite MOLDPRES.

Astfel, dacă datele de la contor au fost expediate prin intermediul platformelor online ale întreprinderii, sau acestea au fost citite fizic de către controlorii companiilor de distribuție a gazelor în data de 29 februarie, atunci volumele de consum vor fi repartizate uniform pentru fiecare zi a lunii, cu scopul de a determina media zilnică. 

De exemplu, dacă consumul total al unei gospodării la data de 29 februarie a atins cifra de 145 de metri cubi, atunci consumul mediu zilnic al acesteia va constitui 5 metri cubi (145 de metri cubi împărțiți la 29 de zile calendaristice). Astfel, pentru perioada 1 februarie - 22 februarie, consumatorului respectiv îi va fi facturat volumul de 110 metri cubi de gaze (5 metri cubi, înmulțit cu 22 de zile calendaristice) la tarifele în vigoare anterioare, iar din 23 februarie și până în 29 februarie - restul 35 metri cubi (5 metri cubi pe zi, înmulțit cu 7 zile calendaristice) la prețurile noi, aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Moldovagaz a menționat că toate calculele vor fi reflectate detaliat în facturile expediate consumatorilor.

În situațiile în care controlorii n-au avut acces la contoare sau datele acestora n-au fost expediate de către consumatori prin intermediul platformelor online și alte instrumente disponibile, întreprinderile de distribuție a gazelor vor aplica repartizarea analitică (prognozată), pe baza consumul de-facto de gaze naturale în perioada comparabilă a anilor precedenți, cu ajustarea ulterioară a acestora.

În cazul apariției întrebărilor, legate de facturarea consumului de gaze naturale în luna februarie 2024, consumatorii pot apela la numărul unic de telefon 1304 (sau 1305 în cazul capitalei).

Pe 23 februarie, au intrat în vigoare noi tarife la gaz. Astfel, consumatorii casnici vor achita 13 lei și 39 de bani (fără TVA) pentru un metru cub de gaze, cu 3,3 lei mai puțin decât anterior.

img24001594

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!