ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislația în domeniul explozivilor de uz civil a fost îmbunătățită

12:18 | 28.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Domeniul explozivilor de uz civil va fi reglementat de o lege nouă. Deputații au aprobat astăzi în lectura a doua proiectul de lege privind regimul explozivilor de uz civil, comunică MOLDPRES.

Noua lege stabilește condițiile în care cumpărarea, vânzarea, deținerea, folosirea și operațiunile cu explozivii de uz civil sunt permise pe teritoriul țării noastre. Astfel, introducerea pe piața Republicii Moldova a acestor explozivi este admisă numai în condițiile în care sunt respectate cerințele esențiale de securitate. Cetățenii străini nu vor avea acces la efectuarea operațiunilor și lucrărilor cu exploziv pe teritoriul Republicii Moldova.

Documentul mai prevede obligațiile producătorilor, distribuitorilor precum și a importatorilor de explozivi de uz civil; condițiile de licențiere pentru desfășurarea operațiunilor de comercializare, depozitare, import, export, reexport a acestor produse;  de transport al explozivilor, precum și reglementări privind atestarea artificierilor pentru lucrări de preparare și/sau de manipulare a explozivilor.

O altă prevedere a proiectului vizează controlul privind respectarea regimului explozivilor de uz civil, care se va realiza de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică.

img24002209

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!