ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iranul înăsprește măsurile împotriva celor care nu respectă codul vestimentar islamic

15:55 | 12.04.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Poliţia iraniană a declarat că va înăspri măsurile împotriva persoanelor care nu respectă codul vestimentar islamic, unul foarte strict, informează miercuri dpa, preluat de Agerpres și Moldpres.

La sfârșitul Ramadanului, luna de post obligatorie pentru toți musulmanii, poliția iraniană a comunicat că va lua măsuri mai severe în conformitate cu „datoriile (sale) legale”, potrivit agenției de presă Mehr.

Începând de sâmbătă, încălcările precum nepurtarea vălului vor fi pedepsite mai aspru. Toți cetățenii, în special fetele și femeile, sunt îndemnați să respecte „valorile morale” și „normele religioase ale societății”. Nu este încă clar care reguli dorește să verifice poliția din Iran.

Începând cu protestele de masă din 2022, guvernul iranian a fost mai puțin strict în ceea ce privește respectarea codului vestimentar, parțial datorită opoziției crescute. Protestele au dus la decesul unei tinere kurdo-iraniene, Mahsa Amini, care a murit în custodia poliției după ce a fost arestată de "poliția moralității" din Iran pentru presupuse încălcări ale regulilor privind portul vălului islamic.

O comisie independentă de experți înființată de ONU a concluzionat că violența fizică după arestare a contribuit la decesul tinerei. În urma protestelor, autoritățile de securitate iraniene au întărit supravegherea video pentru a detecta încălcările codului vestimentar. Mașinile aparținând femeilor prinse conducând fără văl au fost confiscate repetat, iar magazinele și restaurantele ale căror clienți încalcă regulile vestimentare au fost obligate să închidă.

După protestele din 2022, tot mai multe femei iraniene au ignorat codul vestimentar. Susținătorii liniei religioase ferme au încercat să combată această abordare. O nouă lege prevede pedepse severe pentru astfel de încălcări.

Reforma a trecut deja de parlament, însă nu a intrat deocamdată în vigoare.

img24002677

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!