ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a reexaminat proiectul privind instituirea a două categorii de alocații pentru veteranii războiului de pe Nistru

15:53 | 12.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Proiectul de lege privind instituirea a două categorii de alocații pentru merite deosebite față de stat pentru veteranii războiului de pe Nistru, aferente celor existente, a fost reexaminat astăzi de Parlament, urmare a demersului șefului statului, Maia Sandu. Documentul a fost votat de 75 de deputați, informează MOLDPRES.

Inițiativa legislativă, elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, urmează să susțină financiar veteranii participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței țării, pentru vitejia și spiritul de sacrificiu manifestate la apărarea drepturilor și libertăților constituționale și a intereselor legitime ale cetățenilor.

Astfel, persoanele decorate cu ordinul „Credință Patriei” de clasele I, II sau III pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova vor primi o alocație nominală majorată în cuantum de 300 de lei, iar persoanele care s-au învrednicit de titluri onorifice și cei decorați cu cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie – 150 de lei.

În prezent, alocația nominală pentru persoanele decorate cu cruci, medalii și ordine constituie 100 de lei, iar pentru cele decorate cu cruci și medalii – 50 de lei. Conform datelor statistice, numărul  beneficiarilor în anul curent este de 460 de persoane decorate cu ordinul „Credință Patriei” clasa I, II, III și 1 126 de persoane decorate cu titluri onorifice, cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie.

Totodată, persoanele decorate cu „Ordinul Republicii”, care au luptat pentru participarea la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, precum și soția/soțul sau mama/tatăl persoanei decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii” vor primi alocații mărite. Suma acestor tipuri de  alocații se va mări de la 500 lei la 700 lei.

Casa Națională de Asigurări Sociale va ajusta cuantumurile alocațiilor lunare de stat pentru merite deosebite față de stat, începând cu 1 aprilie 2024. Estimativ, sunt necesare mijloace financiare suplimentare de peste 2 milioane de lei pentru plata alocațiilor, până la finele anului curent.

Tot astăzi, Parlamentul a reexaminat proiectul de lege cu privire la Fondul de subvenționare în domeniul mass-media.

img24002682

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!