ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol de Giuseppe Verdi va avea loc la Opera Națională

19:07 | 12.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va prezenta duminică, 14 aprilie, la ora 17.00, spectacolul „Traviata”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi, dirijor – Dumitru Cârciumaru, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, libretul este semnat de Francesco Maria Piave, după romanul „Dama cu Camelii” de Alexandre Dumas - fiul. Conducerea muzicală: Alfred Gherșfeld. Premiera mondială a avut loc pe 6 martie 1853, la Teatrul „La Venice” din Veneția.

Legendara operă a lui Giuseppe Verdi „La Traviata” (denumirea originală) spune o poveste despre dragoste și ură, viață și moarte, inocență și păcat. Spectacolul se construiește pe aceste contradicții, ca de altfel, și chipul eroinei principale – Violeta Valerie. „Traviata” rămâne în continuare una dintre cele mai cântate și mai aclamate opere din istoria muzicii universale.

În aceeași zi, la ora 17.30,  Teatrul Național „Eugene Ionesco” va avea loc spectacolul „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, în regia lui Petru Vutcărău. Potrivit organizatorilor, piesa „Gaițele” (sau „Cuibul de viespi”) este una dintre comediile de valoare ale perioadei interbelice din dramaturgia națională. O comedie tragică în două acte. Autorul atacă o societate în plin proces de descompunere, o societate ce se cramponează de forme vechi ale unei vieţi închistate în prejudecăţi şi tradiţii formale.

Tot duminică, la ora  18.00, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” va  oferi publicului spectacolul „Mașinăria Cehov” după piesa dramaturgului franco-român Matei Vișniec, în regia lui Petru Vutcărău, Teatrul Fără Nume – spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare în regia lui Mihai Țărnă, la 18.30, Teatrul Național „Mihai Eminescu” - monospectacolul „Dragoste la pachet” de Tatiana Lazăr, în regia Olesei Sveclă. Rolul va fi interpretat de autoare. La aceeași oră, la Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” va avea loc spectacolul „Unchiul Vanea” de Anton P. Cehov, în regia lui Dumitru Acriș.

La 19.00, Teatrul Geneza Art va prezenta spectacolul „TOC” de dramaturgul, actorul și omul de televiziune francez Laurent Baffie, în regia Danielei Burlaca, iar Teatrul „Luceafărul” - spectacolul „Flori de mină”, tragicomedie de Szekely Csaba, în regia lui Slava Sambriș.

img24002692

img24002692

img24002692

img24002692

img24002692

img24002692

img24002692

img24002692

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!