ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul găzduiește inițiativa pentru tineri „Model European Union Moldova”

11:33 | 13.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Un număr de 80 de elevi și studenți din țara noastră participă în aceste zile la un exercițiu educațional de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European. Acțiunea are loc în cadrul inițiativei „Model European Union Moldova”, găzduită de Parlamentul Republicii Moldova în perioada 12-14 aprilie, transmite MOLDPRES. 

Potrivit Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului, tinerii participă la ateliere în care analizează subiecte ce vor fi dezbătute pe platformă parlamentară, modul în care funcționează instituțiile europene, tehnici de dezbatere și abilități de public speaking. Activitatea va culmina cu simularea proceselor de negociere și luare a deciziilor din UE. Model EU are loc în Săptămâna europeană a tineretului 2024, organizată de Comisia Europeană pentru a promova implicarea, participarea și cetățenia activă în rândul tinerilor.

Prezent la inaugurarea evenimentului, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a apreciat participarea tinerilor la activități ce încurajează implicarea lor în procesul decizional. „Văd o participare directă a tinerilor în procesul de integrare europeană. Îmi doresc ca acești tineri, peste ani, să reprezinte Republica Moldova în Parlamentul European, dar pentru aceasta trebuie să muncim împreună ca Moldova să devină europeană”, a remarcat Igor Grosu.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a afirmat că este impresionat de angajamentul de care au dat dovadă participanții. „Tinerii și activismul civic reprezintă una dintre prioritățile UE. Voi sunteți cei care puteți mișca lucrurile din loc și UE vă susține. Implicarea voastră este esențială la dezvoltarea societății”, a declarat ambasadorul.

Cu mesaje de susținere în adresa tinerilor au venit și șeful adjunct al Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Peter Buschmann, reprezentanta Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei / GIZ Moldova, Marilena Lambertz, și secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu.

În prima zi a evenimentului, tinerii au discutat cu deputatul Eugeniu Sinchevici despre experiența sa parlamentară, dar și despre contribuția tinerilor în procesul de integrare europeană. Participanții la discuții s-au arătat interesați de inițiativele adoptate recent de legislativ în ceea ce privește tinerii, dar și de cooperarea dintre Parlamentul European și cel al Republicii Moldova.

Potrivit agendei, tinerii urmează să aibă întâlniri cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu europarlamentarul Siegfried Mureșan, cu care vor discuta despre rolul tinerilor în procesul de aderare la EU. De asemenea, tinerii vor participa la ateliere de dezbateri, vor simula activitatea comisiilor permanente și a ședinței plenare a Parlamentului European.

„Model EU Moldova” este organizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, în cadrul proiectului „EU4Youth: Implicarea și Abilitarea Tinerilor”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, în colaborare cu programul EU NEIGHBOURS east, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Europe Café. Evenimentul are loc în contextul Anului European al Competențelor, pentru a stimula tinerii să se implice în procesul decizional.

img24002698

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!