ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La AȘM au fost abordate probleme ce țin de schimbările climatice generate de încălzirea globală

17:38 | 13.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. În Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), doctorul habilitat în științe tehnice, Valerian Cerempei, conferențiar universitar în Departamentul bazele proiectării mașinilor din cadrul Facultății Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi a Universității Tehnice a Moldovei, a prezentat prelegerea publică cu genericul „Ingineria agrară: măsuri de adaptare și opțiuni de atenuare a schimbărilor climatice“, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost moderat de către Academicianul Boris Găină și s-a desfășurat în contextul demarării lucrărilor de primăvară în sate și necesității informării cercetătorilor și specialiștilor din agricultură, precum și a agricultorilor, cu privire la ingineria agrară și aplicarea ei în noile condiții de schimbări climatice. Prelegerea profesorului Victor Cirimpei a fost dedicată cinstirii memoriei membrului corespondent al AȘM, Ion Hăbășescu, care, potrivit organizatorilor, a fost un cercetător de forță și s-a remarcat prin activitatea sa prodigioasă în cadrul Institutului de Cercetări Mecagro.

În mesajul său, președintele AȘM, Academicianul Ion Tighineanu a menționat că timpurile în care trăim sunt caracterizate de provocări tot mai stringente. „Se pare că civilizația a depășit pandemia de Covid-19, dar nu și urmările ei, care sunt depistate tot mai des prin interferența cu diverse maladii. Schimbările climatice generate de încălzirea globală este o altă provocare care aduce mari probleme omenirii. Soluționarea acestor probleme este posibilă doar prin abordări multidisciplinare, prin cercetări profunde cu participarea savanților din diverse domenii. Lecția publică de astăzi este prin esența ei interdisciplinară și va fi prezentată în cadrul platformei coordonată de membrul corespondent Boris Boincean”.

”Anul trecut am creat și o Comisie de specialitate în domeniul agriculturii, în componența căreia intră personalități notorii din țară și de peste hotare: m.c. Boris Boincean, președinte, prof. Rattan Lal, Laureat Nobel, SUA, Universitatea de Stat din Ohio; dr. Eugen Triboi, Franța, Institutul Național de Cercetări Agronomice din Franța; dr. David Dent, Marea Britanie, Olanda; prof. Ioan Jelev, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” din România; dr. Oleg Mașner, Institutul Național de Zootehnie și Medicină Veterinară. În condițiile competițiilor acerbe pentru granturi de cercetare, șansele noastre de a continua cercetările la un nivel înalt depind în mare măsură de consolidarea eforturilor la nivel național, de unitatea noastră. Fiind o comunitate mică cu un număr foarte redus de cercetători, noi suntem sortiți colaborării. Doar printr-o interacțiune constructivă la nivel național vom putea față exigențelor timpurilor noastre și vom reuși integrarea în spațiul european de cercetare și inovare. Aduc mulțumiri celor care au contribuit la organizarea prelegerii publice”, a subliniat președintele AȘM.

În continuare, raportorul, doctorul habilitat în științe tehnice Valerian Cerempei, a abordat în prelegerea sa mai multe aspecte ce țin de schimbările mai multe  de schimbările climatice generate de încălzirea globală și impactul acestora asupra societății, sănătății omului și a solului.

”Unul din obiectivele de bază ale agriculturii moderne constă în diminuarea consumului de materiale și energie, micșorarea pierderilor producției agricole, ceea ce asigură ameliorarea situației ecologice. În acest aspect, sunt propuse și descrise măsuri tehnice de adaptare a producției agricole în sectorul vegetal și cel zootehnic, în activități de manipulare și stocare a producției agricole, precum și în valorificarea potențialului energetic al surselor regenerabile, inclusiv al biocombustibililor solizi densificați, biocombustibililor lichizi (amestecurilor etanol-benzină, biodiesel-motorină) și celor gazoși”, a constatat Valerian Cerempei.

Evenimentul a fost organizat de Academia de Științe a Moldovei, Universitatea Tehnică a Moldovei și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

img24002707

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!