ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova participă în premieră la expoziția internațională Vinitaly

14:54 | 14.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Vinuri produse în Republica Moldova sunt prezentate în premieră la expoziția internațională Vinitaly, care a fost inaugurată astăzi în orașul Verona din Italia. Acesta este unul dintre cele mai importante târguri de vinuri și băuturi spirtoase, care adună operatori din sectorul vitivinicol de pe piețele internaționale, transmite MOLDPRES. 

Țara noastră participă, în premieră, ca parte a pavilionului Ministerului de profil al Italiei, unde sunt reunite circa 10 companii vinicole din Republica Moldova.

La eveniment sunt prezenți vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, secretarul de stat al MAIA, Andrian Digolean și ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Anatolie Urecheanu. Standul nostru a fost vizitat de ministrul agriculturii al Italiei, Francesco Lollobrigida și de ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni.

„Vinurile Moldovei vor fi degustate timp de patru zile, pentru prima oară, la Vinitaly, în cadrul unui spațiu special dedicat pentru Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) din Republica Moldova. Ne integrăm în UE cu ajutorul produsului nostru emblematic - Vinul”, a afirmat vicepremierul Vladimir Bolea.

Expoziția va fi deschisă până pe 17 aprilie. 

Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei țării noastre. Vinurile moldovenești sunt importate de peste 70 de țări din diferite colțuri ale lumii.

Potrivit datelor statistice, exporturile de vin produs în Republica Moldova au crescut în anul 2023 cu 18% în volum și 24% în valoare, comparativ cu anul 2022, fapt ce indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor. Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile moldovenești, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%.

 

 

img24002712

img24002712

img24002712

img24002712

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!