ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Nicolae Roșca a editat o carte de versuri

17:08 | 15.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. O carte de versuri intitulată „Iar eu vin din datină”, semnată de poetul, prozatorul, publicistul și dramaturgul Nicolae Roșca a apărut recent la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Nicolae Roșca a afirmat că volumul are 174 de pagini și a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare. „Sunt versuri scrise de-a lungul mai multor ani, purtate cu mine pretutindeni unde m-a dus destinul. Doresc să mă prezint împreună cu această bogăție a mea în fața cititorului într-o postură aparent nouă, dar mereu aceeași, care mi-a aparținut în exclusivitate. Spre surprinderea mea, câteva primării și autorități raionale și-au comandat câte un tiraj din localitățile respective”, a precizat autorul.

În prefața cărții, criticul literar Vitalie Răileanu menționează, între altele, că poezia lui Nicolae Roșca este aproape în totalitatea ei și o dramă a comunicării. „Poetul spune întotdeauna mai mult decât vorbește. Vocea lui este o reflexiune asupra timpului prezent, o erezie capabilă să sfărâme unele dogme. Provoacă dedublarea funcțională a conceptelor simple. Asigură perturbarea necesară, îndoiala asupra a ceea ce e ținut ca evident și transformarea a ceea ce părea imuabil”, a constatat Vitalie Răileanu.

Potrivit scriitorului Iurie Colesnic, Nicolae Roșca ne aduce în prim-plan un alt tipaj de autor, deosebit de Roșca-publicistul, dramaturgul sau prozatorul. „Este imposibil de duios și galant cu florile…. cu aerul… cu păsările și, chiar, cu oamenii, despre care nu face o taină că îi iubește… Iar cartea în sine… Îndrăznesc să afirm că este una dintre cele mai bune culegeri de poezie apărută la noi în ultimii 30 de ani”, a  remarcat Iurie Colesnic.

Nicolae Roșca s-a născut la 15 mai 1947 în satul Hirova, raionul Călărași. A studiat la Universitatea de Stat din Moldova, filologie (1965 - 1970). A debutat editorial cu volumul „Are soarele bunic?” (1980), urmat de cărțile: „An bisect” (proză, 1987), „Venea spre codru primăvara” (versuri pentru copii, 1989), „Taina vieții mele”,  (memorialistică, din viața compozitorului Mihai Dolgan, 2007), „Țara mea de dor” (memorialistică, din viața interpretului Ion Suruceanu, 2008), „Amprentele gândirii” (proză, 2009), „Memoria pașilor” (proză, 2012), „Deșteptați-l pe Ion” (teatru, 2016), „La casă nouă” (teatru, 2017), „Mușuroiul” (roman, 2020), „Tricefalul” (roman, 2021), „Floare de mai” (culegere de versuri, 2021). În 2021, a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul „Mușuroiul”, 2021.

img24002739

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!