ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reziliența infrastructurii energetice critice este subiectul unei şedinţe la Bruxelles, la care participă ministrul Energiei, Victor Parlicov

10:58 | 16.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, participă la reuniunea informală a miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, ce se desfășoară la Bruxelles, în perioada 15-16 aprilie. O atenție sporită la eveniment este dedicată rezilienței infrastructurii energetice critice a Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a reunit miniștri din cele 27 state membre ale Uniunii Europene, de asemenea discuțiilor s-au alăturat și reprezentanții ministerelor din statele partenere ale UE, precum și personalități din sectorul politic și academic internațional. În cadrul reuniunii informale, miniștrii au fost invitați să discute despre una dintre prioritățile președinției belgiene a Consiliului UE – promovarea infrastructurii energetice durabile, dar și provocările cu care se confruntă în prezent spațiul european.

În discursul său, Victor Parlicov a subliniat importanța întăririi rezilienței energetice, în condițiile actualelor pericole din regiune. În acest sens, Victor Parlicov, a reiterat necesitatea identificării de noi investiții, ce ar permite mărirea potențialului de transportare a gazelor prin coridorul vertical, care deja a ajutat Republica Moldova să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și a redus dependența de concernul rus Gazprom.

De asemenea, oficialul a subliniat importanța conectării Republicii Moldova la sistemul energetic al UE și la piața energetică europeană. În acest context, ministrul a reiterat faptul că sincronizarea sistemului energetic național la rețeaua energetică europeană ENTSO-E va permite nu doar alinierea la infrastructura electrică europeană, ci și va ajuta Republica Moldova să acceseze o piață competitivă.

„Este nevoie de un efort comun pentru realizarea obiectivelor climatice pe termen lung. Republica Moldova se aliniază acestor ținte cu scopul să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, având o economie cu emisii nete zero de gaze cu efect de seră”, a rezumat Parlicov.

img24002755

img24002755

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!