ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprinsă Flacăra Olimpică

15:32 | 16.04.2024 Categorie: Sport

Olympia, 16 apr. /MOLDPRES/. Flacăra olimpică a fost aprinsă marți în istoricul sit Olympia din Grecia, marcând începutul unei călătorii pline de semnificație către Jocurile Olimpice de vară din Paris (26 iulie - 11 august).

Ceremonia solemnă a debutat cu imnul olimpic, interpretat cu măiestrie de mezzosoprana Joyce DiDonato, urmat de imnurile naționale ale Franței și Greciei. Primarul din Olympia, Aristidis Panagiotopoulos, a dat startul ceremoniei cu un mesaj de bun venit, subliniind importanța istorică a locului sacru și mesajul universal de pace și reconciliere pe care-l reprezintă, scrie Agerpres.

Tony Estanguet, președintele Comitetului francez de organizare, a exprimat mândria și pregătirea Franței pentru a găzdui cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice, la 100 de ani de la ultima ediție desfășurată în țara lor.

Ceremonia a continuat cu aprinderea flăcării olimpice la ruinele templului Herei, unde actrița greacă Mary Mina, întruchipând „marea preoteasă”, a reînviat simbolul olimpic. Procesul tradițional de aprindere a flăcării, bazat pe utilizarea razelor solare și a unei oglinzi parabolice, a fost adaptat din cauza vremii înnorate, fiind necesară aprinderea dintr-o flacără de rezervă.

Flacăra olimpică va parcurge un traseu de 5.000 km prin Grecia timp de 11 zile, fiind așteptată cu entuziasm în Paris pentru ceremonia de deschidere. Această călătorie simbolică va trece prin locuri istorice și va fi martorul unei serii de evenimente ce marchează unitatea și spiritul olimpic.

img24002766

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!