ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovenești Mihai Popșoi a ținut un discurs la APCE

14:48 | 16.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Viceprim-ministru, Mihai Popșoi, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova a ținut astăzi un discurs în cadrul sesiunii de primăvară a APCE, care se desfășoară la Strasbourg. În plen el a trecut în revistă provocările cu care se confruntă țara noastră și realizările din ultima perioadă, comunică MOLDPRES.

Șeful diplomației a vorbit despre angajamentul autorităților de la Chișinău să apere drepturile omului, libertățile fundamentale și să promoveze funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, în special în această perioadă de provocări profunde pentru securitate în Europa.

În discurs Popșoi a menționat că țara noastră se confruntă cu mai multe provocări. „În primul rând, agresiunea rusă împotriva Ucrainei, care provoacă o distrugere enormă Ucrainei, dar are și repercusiuni negative importante asupra Republicii Moldova. O altă provocare este conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană. Poziția noastră rămâne neschimbată, susținem o soluționare pașnică a conflictului transnistrean prin negocieri bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional. A treia provocare este reprezentată de încercările externe de a destabiliza situația în țara mea. Scopul este clar, să submineze încrederea în guvern”, a adăugat ministru.

„Acum, voi menționa aspirația și dorința legitimă a poporului moldovean de a fi membru al familiei europene de națiuni. Construirea unui viitor european împreună este angajamentul poporului nostru. Obiectivul nostru este să unim întreaga noastră societate în jurul acestui scop. De aceea am venit cu inițiativa de a organiza un referendum constituțional la sfârșitul acestui an în sprijinul integrării europene. Acest lucru ne va permite să stabilim obiectivele comune pentru întreaga țară și să ne mișcăm împreună în aceeași direcție. Aș dori să spun că vom fi cu adevărat onorați să deținem Președinția Comitetului Miniștrilor între 25 noiembrie și 26 mai, care va coincide cu cea de-a 30-a aniversare a aderării Moldovei la Consiliul Europei. Așteptăm cu nerăbdare să aducem contribuția noastră la consolidarea ulterioară a organizației, făcând-o mai puternică”, a conchis diplomatul.

img24002770

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!