ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Grosu la deschiderea reuniunii președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene: La 20 octombrie noi, cetăţenii, vom spune întregii lumi că suntem europeni

10:46 | 09.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 9 mai. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu a ținut astăzi un discurs la deschiderea reuniunii președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene. În cadrul acesteia el a mulțumit partenerilor pentru susținere și a menționat că referendumul inițiat de președinta Maia Sandu privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul nostru pentru următoarele decenii. „La 20 octombrie noi, cetăţenii, vom spune întregii lumi că suntem europeni”, a opinat Grosu, comunică MOLDPRES.

„Sunt onorat să vă găzduim în Parlamentul Republicii Moldova într-o zi atât de importantă, dragi prieteni ai Moldovei, și spun acest lucru deoarece, ca președinți ai grupurilor de prietenie cu Republica Moldova, sunteţi adevăraţi prieteni ai ţării noastre! Astăzi, când celebrăm Europa la noi acasă, ne bucurăm să vă avem alături de noi – prietenii din Austria, Estonia, Republica Elenă, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Suedia și sunt sigur că toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, de asemenea, sunt cu noi. În ultimii 3 ani, fiecare țară membră ne-a demonstrat că sprijină Republica Moldova și vor ca Moldova să devină europeană. Fiecare dintre cele 27 de state membre ne-au tratat cu deosebit respect şi empatie, aşa cum trebuie să fie într-o familie mare şi unită. Atunci când am fost loviți de crize peste crize, ne-ați pus umărul ca să ne sprijiniţi şi noi am izbutit să ne menţinem. Am devenit mai puternici, mai independenți și mai hotărâți în deciziile noastre privind viitorul nostru”, a spus Grosu.

Șeful legislativului a menționat că alegerea noastră ca țară a fost fermă: să trăim liber, în democrație, nu sub opresiune și în frică.

„Timp de jumătate de secol, moldovenii au trăit dincolo de Cortina de Fier şi au simţit toate consecinţele pe care ţi le poate aduce un regim totalitar. Au fost duşi în Siberii de gheaţă, în Gulaguri, înfometaţi şi batjocoriţi la ei acasă. După declararea Independenţei în 1991, o tranziţie lungă şi dureroasă, timp de trei decenii, ne-a slăbit şi depopulat, fiindcă clasa politică de atunci nu a avut curajul şi voinţa să facă pasul decisiv spre lumea civilizată. Acum această voinţă există şi aceasta au arătat-o alegerile din 2020, 2021 şi 2023. Vom avea şi noi alegeri cruciale, iar mesajul pe care ne dorim să-l transmitem atât lumii, cât şi generațiilor viitoare este că vrem să trăim în pace, libertate și prosperitate!”, a adăugat Grosu.

„Moldovenii sunt europeni nu doar din punct de vedere geografic, dar şi prin istorie, tradiţie, limbă şi cultură. De aceea proiectul generaţiei noastre de astăzi este readucerea Moldovei în marea familie europeană. Este opțiunea pe care zeci de mii de oameni au confirmat-o prin prezența lor în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău la 21 mai, același loc în care în 1989 mulțimea adunată cerea consacrarea limbii române ca limbă de stat. Pentru că libertatea noastră va fi în siguranță doar atunci când Republica Moldova, dar și prietenii noștri ucraineni vor face parte din Uniunea Europeană. Pentru prima dată în ultimele trei decenii, trăim nu doar speranța unui viitor mai bun, dar simțim încredere că acum avem șansa și datoria de a duce Moldova în Uniunea Europeană. La 20 octombrie noi, cetăţenii, vom spune întregii lumi că suntem europeni. Referendumul inițiat de președinta Maia Sandu privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul nostru pentru următoarele decenii. Această oportunitate istorică pe care o așteptăm de 30 de ani, deoarece integrarea şi aderarea la UE este proiectul generaţiei noastre. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie în continuare de sprijinul dumneavoastră ferm și credibil pentru această alegere”, a conchis oficialul.

img24003402

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!