ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu de Ziua Europei: „Republica Moldova alege Uniunea Europeană pentru că pacea este prioritatea noastră”

13:04 | 09.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 9 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova alege Uniunea Europeană pentru că pacea este prioritatea noastră. Aderarea la UE pune țara noastră pe un făgaș de dezvoltare, care va oferi cetățenilor noștri un viitor pașnic și sigur acasă. Declarațiile au fost făcute astăzi de șefa statului Maia Sandu, în deschiderea oficială a evenimentului dedicat Zilei Europei, la care a participat și Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, informează MOLDPRES.

Președintele țării a subliniat că o Moldovă europeană este țara unde oamenii sunt liberi, unde instituțiile statului și legea lucrează în interesul cetățeanului.

„Azi este o zi cu semnificație dublă pentru Moldova și pentru întreaga lume. În această zi s-a pus capăt războiului. Ziua Victoriei asupra nazismului și Ziua Europei nu sunt în contradicție, ci reprezintă o continuitate. Ziua Victoriei este ziua păcii pe continentul european. Rănile războiului sunt aceleași pentru toată Moldova. Peste 260 de mii de pământeni au luptat împotriva Germaniei naziste. 56 de mii de oameni nu s-au întors acasă din război. Azi din nou în Europa a izbucnit războiul și nu ne putem bucura de garanția păcii. Războiul început de Rusia în Ucraina este o jignire față de cei care și-au dat viața pentru pacea dintre popoarele Europei. Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca în casa noastră să fie bună înțelegere și pace ca într-o mare familie”, a spus Maia Sandu.

Oficialul a subliniat că Uniunea Europeană a garantat și garantează pacea între țările sale.

„Republica Moldova alege UE pentru că pacea este prioritatea noastră. Să nu lăsăm pe nimeni să pună granițe între noi, să păstrăm vie amintirea eroilor noștri și să muncim împreună pentru pace. Vrem pace pentru că ne iubim casa și familia. O Moldovă europeană este o țară cu prieteni puternici și de încredere alături de care putem fi în siguranță. UE oferă salarii și pensii mai mari, libera circulație, o speranță de viață mai mare și piață stabilă pentru antreprenori. Să facem din Moldova un stat european până în anul 2030. În luna octombrie țara noastră va decide prin vot viitorul. Veniți la referendum, să ne construim împreună viitorul! Vrem să rămânem acasă și casa noastră să fie UE. Vrem ca cei dragi, plecați din țară să dorească să revină. Ne dorim o țară puternică și independentă. Să fim mândri de Moldova noastră. Țările UE apreciază obiceiurile noastre, satele, bucătăria și omenia. La mulți ani Uniunea Europeană, la mulți ani Moldova Europeană”, a remarcat Maia Sandu.

Republica Moldova marchează astăzi Ziua Europei. Cu acest prilej, Guvernul și Delegația Uniunii Europene organizează în centrul capitalei mai multe acțiuni prin care vor fi evidențiate valorile și cultura europeană, precum și asistența oferită de UE și statele membre în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. 

img24003405

img24003405

img24003405

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!