ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alegerile parlamentare au fost competitive, au constatat observatorii OSCE

18:07 | 25.02.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 25 feb. /MOLDPRES/. Alegerile parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova au fost competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate. Acestea sunt câteva concluzii preliminare enunțate de misiunea de observare a alegerilor din partea OSCE, informează MOLDPRES.

Potrivit observatorilor OSCE, cadrul legal, în general, oferă o bază adecvată pentru desfășurarea alegerilor democratice, iar majoritatea aspectelor tehnice ale scrutinului au fost gestionate în mod profesionist la toate nivelurile. 

Totodată, observatorii au evaluat pozitiv votarea, însă, potrivit lor, instituțiile electorale s-au confruntat cu dificultăți în prelucrarea proceselor verbale cu rezultatele votării, „din cauza introducerii noului sistem electoral și desfășurării concomitent a referendumului”.

„Ziua alegerilor s-a derulat fără incidente majore. S-a observat, pe scară largă, transportarea cu autobuze a alegătorilor din regiunea transnistreană, iar poliția a inițiat măsuri pentru a investiga dacă unii dintre aceștia au fost plătiți să voteze. Procesul de numărare a fost evaluat mai puțin pozitiv, odată ce nu întotdeauna procedurile au fost respectate”, este specificat în raportul Misiunii OSCE. 

Observatorii au mai accentuat că introducerea votului electoral mixt, în combinare cu desfășurarea unui referendum în aceeași zi, au cauzat confuzie în rândul unor alegători și membri de comisii. 

Alegerile parlamentare din 24 februarie curent au fost monitorizate de peste patru mii de observatori naționali și internaționali acreditați de Comisia Electorală Centrală.

img19001624

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!