ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aleșii poporului au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor represiunilor staliniste

10:58 | 04.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Deputații au ținut astăzi în debutul ședinței plenare un minut de reculegere în memoria victimelor celui mai mare val al deportărilor staliniste, comunică MOLDPRES.

Speakerul Igor Grosu a menționat că peste 11 mii de familii, adică în jur de 36 de mii de persoane, au fost deposedate de case și duse în vagoane pentru vite la mii de kilometri în condiții inumane, greu de imaginat. „Să le onorăm memoria, să le cinstim numele, să ne cunoaștem trecutul. Și să facem tot ce ne stă în puteri ca neamul nostru să nu mai fie niciodată supus unei asemenea terori”, a fost îndemnul adresat de șeful Legislativului.

Și deputata Valentina Ghețu, născută în Siberia, a vorbit despre istoria sa de viață și calvarul prin care a trecut familia ei în gulag. „Eu nu am avut norocul să mă nasc în Moldova, patria mamei și a buneilor mei, dar în Moldova sunt născuți copiii mei. Republica Moldova este patria mea și, de când m-am născut, lupt și o să lupt pentru ca generațiile tinere și cele viitoare să nu treacă prin calvarurile impuse de regimuri totalitare. Vreau să trăim în pace, armonie, libertate, într-o țară democratică, unde sunt respectate legile și drepturile omului”, a spus deputata Valentina Ghețu.

În sediul Parlamentului a fost organizată o expoziție în contextul marcării a 75 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. Aceasta conține documente din Arhiva Națională, precum și lucrurile personale ale deputatei Valentina Ghețu. Este vorba despre fotografii, acte și alte obiecte vechi care au aparținut familiei ei.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate. Între anii 1941 și 1951, au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaților basarabeni ar fi între 80 și 120 de mii de persoane.

img24005040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!