ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE: Evoluțiile pe plan internațional continuă să genereze creșteri pe piața carburanților

10:50 | 17.07.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o creștere a cotațiilor Platts la produsele petroliere, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, acest proces are loc în contextul intrării în vigoare a deciziei Arabiei Saudite de a reduce producția de petrol cu un milion de barili pe zi. Arabiei Saudite i s-a alăturat Rusia, care a declarat că în august, Moscova va reduce livrările cu 500 de mii de barili. Împreună, volumele respective ar putea reprezenta aproximativ 1,5% din livrările globale.

Astfel, bursele petroliere internaționale au reacționat prin creșterea prețurilor, fapt care generează aprecieri ale cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol și se reflectă în valoarea prețurilor la carburanți, Platts fiind cel mai important indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

Prin urmare, comparativ cu indicatorii de la începutul lunii iulie, în cadrul ultimei sesiuni, cotațiile Platts au crescut cu circa 40 $/tona la benzină și cu 54 $/tona la motorină.

În aceste condiții, pentru ziua de mâine, ANRE a stabilit un preț maxim pentru benzina COR 95 de 24 de lei și 65 bani, în creștere cu cinci bani. Totodată, motorina va fi comercializată cu cel mult 20 de lei și 76 de bani per litru, prețul fiind mai mare cu nouă bani.

Foto simbol

img23005669

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!