ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La New York, șeful diplomației moldovenești a discutat cu mai mulți oficiali europeni și americani

08:54 | 22.09.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. A fost o săptămână importantă la New York, unde vicepremierul Nicu Popescu a participat în cadrul delegației conduse de președintele Maia Sandu, la cel de-al 78-lea segment înalt al Adunării Generale a ONU, informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Această săptămână a reprezentat o bună ocazie de a promova imaginea pozitivă a țării noastre și a impulsiona procesul de aderarea la Uniunea Europeană, obiectivul nostru fiind obținerea deciziei pozitive privind începerea negocierilor de aderare.

De la cea mai înaltă tribună a ONU, președintele Maia Sandu a vorbit despre Republica Moldova în calitate de viitor membru al Uniunii Europene, o țară cu o clară apartenență la lumea liberă.

În discuțiile cu diverși oficiali, Nicu Popescu a pledat pentru susținerea valorilor democratice care stau la baza unei societăți dezvoltate.

În marja acestei vizite, oficialul moldovean a avut întrevederi și discuții consistente cu omologii săi din țările europene, dar și cu alți oficiali de rang înalt cum ar fi: Antony Blinken, secretarul de stat al SUA; Josep Borell, șeful diplomației europene; Roberta Metsola, președintele Parlamentului European; Maryia Gabriel, ministrul afacerilor externe a Bulgariei; Elina Valtonen, ministrul afacerilor externe a Republicii Finlanda; Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei; João Cravinho, ministrul afacerilor externe al Portugaliei; Lars Løkke Rasmussen, ministrul afacerilor externe al Danemarcii; Bujar Osmani, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord; Gordan Grlic-Radman, ministrul de externe al Croației; Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe a României; Bogdan Aurescu, consilierul pentru politică externă al președintelui României Klaus Iohannis; Samantha Power, administratoarea USAID; Yuri Kim, secretarul adjunct interimar pentru Europa și Eurasia din cadrul Departamentului de Stat al SUA; Derek Chollet, consilier al Secretarului de Stat al SUA; Helga Maria Schmid, secretarul general al OSCE.

Tot în cadrul #UNGA78, oficialul moldovean a prezidat reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), în contextul în care Republica Moldova deține președinția ICE. La fel, vicepremierul a participat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată de către Președinția Macedoniei de Nord din cadrul SEECP. 

„Am avut o întrevedere și cu reprezentanții organizațiilor evreiești din SUA, sub egida Comitetului Evreiesc American. Cu acest prilej, am abordat o serie de subiecte de interes comun, precum politicile privind promovarea memoriei Holocaustului în țara noastră.

Pe lângă acestea, am acordat mai multe interviuri, inclusiv pentru publicația americană „The Washington Post”, Agenția de Presă Nikkei și One Decision Podcast.

Aduc mulțumiri echipei Reprezentanței Permanente a țării noastre la New York, a Ambasadei noastre de la Washington, diplomaților din cadrul MAEIE, precum și colegilor de la Președinția Republicii Moldova pentru organizarea excelentă a acestei săptămâni importante”, a conchis ministrul de externe Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

img23007421

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!