ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Siegfried Mureșan: Negocierile de aderare cu Republica Moldova trebuie susținute prin creșterea asistenței financiare din partea UE

13:08 | 25.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană trebuie sprijinită prin sporirea asisteneți financiare din partea Bruxellesului, declară europarlamentarul român Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, informează „MOLDPRES”. 

Mureșean menționeză că începerea negocierilor la scurt timp de la acordarea statului de țări candidate Republicii Moldova și Ucrainei denotă importanța celor două state pentru comunitatea europeană. Totodată,  europarlamentarul a ținut să sublinieze că Republica Moldova merită un sprijin financiar asemănător cu cel adoptat pentru Ucraina.

„Am văzut în acești doi ani cum liderii politici proeuropeni, având resurse limitate, au reușit progrese extraordinare în ceea ce privește modernizarea țării și implementarea reformelor cerute de Uniunea Europeană. Aceste eforturi trebuie răsplătite de instituțiile UE. De aceea, pe lângă decizia istorică de a începe negocierile de aderare, aștept din partea Comisiei Europene să propună creșterea sprijinului financiar și tehnic pentru Republica Moldova în următoarea perioadă. Concret, consider că Moldova merită un instrument de sprijin asemănător cu cel pe care l-am adoptat pentru Ucraina, dar proporțional cu dimensiunile și nevoile țării”, a adăugat Mureșan.

Conform sursei citate, necesarul financiar de care autoritățile din Moldova au nevoie pentru a continua reformele, a dezvolta economia și a asigura bunăstarea oamenilor este relativ redus comparativ cu bugetul UE.

„Orice euro în plus alocat poate face diferența în Moldova. Modernizarea Republicii Moldova și creșterea bunăstării oamenilor este un proces care a început deja și care se va accelera pe parcursul negocierilor de aderare. Astfel, oamenii din Moldova vor resimți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă. De aceea, ajutând mai mult Moldova acum, în procesul de aderare, ne asigurăm că economia țării și nivelul de trai al oamenilor vor fi mai aproape de nivelul mediu din UE la momentul aderării”, a conchis Mureșan.

Siegfried Mureșan dă asigurări că va continua să sprijine eforturile autorităților de la Chișinău în procesul de integrare europeană și va fi alături și de cetățenii Ucrainei.

„Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, voi continua să susțin toate eforturile autorităților de la Chișinău în procesul de aderare. De asemenea, voi continua să fiu și alături de oamenii din Ucraina care, prin lupta lor pentru pace, pentru libertate și pentru un viitor european, apără întreaga Uniune Europeană”, a menționat Murelan. 

Marți, 25 iunie, la Luxemburg încep negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei. Delegația de la Chișinău este condusă de prim-ministrul Dorin Recean. 

 

img24004728

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!