ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Mediului examinează crearea sistemului de garanție de returnare, un stimulent suplimentar pentru a returna ambalajele și alte materiale reciclabile

10:00 | 03.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 3 iul. /MOLDPRES/. Autorităţile de mediu din Republica Moldova intenţionează crearea sistemului de garanție de returnare (SGR), care va oferi consumatorilor un stimulent suplimentar pentru a returna ambalajele și alte materiale reciclabile, contribuind astfel la reducerea cantității de deșeuri care ajung în mediu. Subiectul a fost discutat pe 1 iulie de către conducerea Ministerului Mediului cu membrii Asociației Investitorilor Străini, care au o prezență de peste 20 de ani în ţara noastră, transmite MOLDPRES. 

Părţile şi-au reconfirmat angajamentul comun pentru protejarea mediului și promovarea unei creșteri economice durabile în Republica Moldova. „Colaborarea strânsă între autorități și investitori va contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil și la implementarea practicilor sustenabile în beneficiul întregii societăți”, a estimat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

De asemenea, oficialul a apreciat sprijinul oferit de investitori pentru încurajarea modului responsabil de a face afaceri și pentru implementarea unui sistem național eficient de gestionare a deșeurilor.

Crearea sistemului de garanție de returnare reprezintă un  aspect inovator şi un instrument de mediu eficient în susținerea colectării separate în vederea reciclării ambalajelor pentru băuturi. Este un mecanism prin care diferite părți implicate în lanțul producător-consumator-reciclator organizează un sistem de returnare a ambalajelor cu ajutorul unui stimulent numit garanție.

La achiziția unei băuturi, consumatorul va plăti, pe lângă prețul produsului, o garanție pe care o va revendica în momentul în care returnează ambalajul post-consum. În acest fel, deșeul de ambalaj capătă valoare și este deviat de la depozitarea în gropile de gunoi.

Sunt eligibile ambalajele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 L și 3 L inclusiv, utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase, care poartă marcajul SGR. Ambalajul se consideră deșeu de ambalaj atunci când este predat spre reciclare.

 

img24004981

img24004981

img24004981

img24004981

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!