ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua antreprenorului, marcată în premieră în R. Moldova. Dumitru Alaiba: „Sunteți pilonii economiei și principalii beneficiari ai reformelor”

15:31 | 27.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. În Republica Moldova este marcată astăzi, în premieră, Ziua profesională a Antreprenorului. Cu această ocazie, la Chișinău au fost anunțați 20 noi beneficiari de granturi prin programele Organizației pentru Dezvoltarea Antrenoriatului (ODA). Aceștia au accesat finanțare nerambursabilă de 6,21 milioane de lei, cu investiții planificate de 8,6 milioane de lei. Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a afirmat că antreprenorii sunt pilonii economiei noastre și principalii beneficiari ai reformelor promovate, transmite MOLDPRES. 

Prima ediție a Zilei Antreprenorului a fost marcată la Chișinău printr-un eveniment ce a reunit peste 100 de participanți, inclusiv oficiali guvernamentali, antreprenori și reprezentanți ai sectorului bancar.

Susținem antreprenorii noștri prin reforme, prin programe de finanțare și consultanță. Inițiativele noastre oferă suport concret pentru dezvoltarea afacerilor. Vom continua să îmbunătățim politicile de stat pentru a facilita accesul mai multor întreprinderi la finanțare și pentru a construi un mediu de afaceri prielnic dezvoltării” a menționat Dumitru Alaiba.

Vicepremierul a punctat mai multe acțiuni întreprinse de autorități în susținerea antreprenorilor. Printre acestea se numără „eliminarea barierelor birocratice cu un impact de un miliard de lei”, reforma impozitului pe venit, prin care au fost economisiți cel puțin 1,4 miliarde de lei și digitalizarea serviciilor publice pentru antreprenori în proporție de peste 60%. 

Suntem conștienți că mai sunt multe de făcut. Dar suntem determinați să creăm un mediu de afaceri cât mai favorabil dezvoltării”, a conchis Alaiba.

Însărcinata cu afaceri ad-interim în cadrul Delegației Uniunii Europene, Magdalena Mueller-Uri, a venit cu un mesaj către antreprenorii din Moldova. „Felicit Guvernul, antreprenorii și toți cetățenii Republicii Moldova pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE, un pas cu adevărat istoric atât pentru Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană. Procesul de aderare și alinierea ulterioară la principiile UE vor contribui la îmbunătățirea în continuare a mediului de afaceri și la valorificarea potențialului de creștere al IMM-urilor. Proiectul UE pentru o economie durabilă, inovatoare, ecologică și competitivă (EU4SMEs), un grant de 8 milioane EUR pentru ODA este doar o continuare a sprijinului nostru strategic pentru IMM-urile din Moldova”, a afirmat oficialul.

În ultimii doi ani, prin programele gestionate de ODA au fost sprijiniți circa 8.300 de antreprenori prin servicii de consultanță, instruire și programe de granturi, care au atins valoarea totală a finanțării nerambursabile de 2,5 miliarde de lei. Odată cu implementarea diferitor proiecte, antreprenorii au creat și menținut aproximativ 16.760 de locuri de muncă. Investițiile acestora în economie însumează aproximativ 4,8 miliarde de lei.

Sărbătoarea profesională „Ziua Antreprenorului” a fost instituită prin Hotărâre de Guvern pe 29 mai curent și va fi marcată în fiecare an pe 27 iunie.

img24004814

img24004814

img24004814

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!