ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reuniunea Consiliului European: Președintele României a susținut necesitatea continuării și extinderii sprijinului pentru R. Moldova

10:45 | 28.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut „necesitatea continuării și extinderii sprijinului pentru Republica Moldova” și a salutat „progresele remarcabile” obținute de țara noastră, inclusiv pe calea aderării la Uniunea Europeană, „în ciuda provocărilor multiple cu care se confruntă din partea Federației Ruse”. Mesajul a fost transmis la reuniunea Consiliului European, care a avut loc joi la Bruxelles, transmite MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrație Prezidențiale de la București, Președintele României a menționat că adoptarea cadrelor de negociere și organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale pentru deschiderea negocierilor de aderare atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova, „reprezintă o confirmare a susținerii concrete pentru cele două state, o investiție importantă în viitorul acestora, dar și al Uniunii”.

Principalele teme pe agenda Consiliului au fost numirile pentru posturile de conducere în cadrul instituțiilor europene pentru următorul ciclu instituțional, adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, situația din Ucraina, Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea, competitivitatea, migrația. Discuțiile au vizat, de asemenea, regiunea Mării Negre, Republica Moldova, Georgia, precum şi aspecte legate de amenințările hibride.

Consiliul European a avut o discuție pe tema „intensificării recente a atacurilor hibride din partea Rusiei, îndreptate împotriva UE, a statelor membre și partenerilor”. Astfel, liderii „au reliefat angajamentul pentru un răspuns ferm și unit, au evidențiat cooperarea cu partenerii pentru prevenirea și combaterea activităților de acest tip și s-au pronunțat pentru stabilirea unui nou regim de sancțiuni, ca răspuns la acțiunile de destabilizare ale Rusiei în străinătate”.

Totodată, Consiliul European a reafirmat importanța securității și stabilității în regiunea Mării Negre. Președintele României a subliniat „importanța crucială” pe care Marea Neagră o are pentru securitatea regională, dar și pentru securitatea întregii Uniuni Europene, în special în actualul context geopolitic, şi a insistat pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre la nivel european.

La ședința Consiliului, liderii UE au ajuns la un acord, astfel încât pentru postul de președinte al Consiliului European a fost ales fostul prim-ministru portughez António Costa, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost desemnată pentru un nou mandat în această funcție, iar pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a fost desemnată Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei.

img24004830

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!