ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

18 persoane au suferit insolații și sincope. Medicii vin cu recomandări

12:23 | 28.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Dispeceratul comun de urgență a înregistrat, de la începutul lunii iunie, 15 cazuri de insolație și 3 sincope. După acordarea asistenței medicale, 11 pacienți au fost transportați la spital pentru tratament în condiții de staționar, informează MOLDPRES.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), pacienții sunt: 9 femei și 9 bărbați, cu vârstele cuprinse între 2-82 de ani, din localitățile: Chișinău, Soroca, Căușeni, Florești, Hâncești, Sângerei, Edineț, Ialoveni, Leova și Briceni.

„În urma expunerii îndelungate la soare sau la temperaturi ridicate, din cauza deshidratării, pot apărea simptome precum: slăbiciune generală pronunțată, durere de cap, transpirații calde, hipertermie, greață, stare de leșin. În cazul în care simptomele nu se ameliorează sau apar complicații - respirație dificilă, tahicardie, vomă, convulsii sau chiar pierderea cunoștinței, apelați de urgență la numărul unic 112 și așteptați sosirea echipajului medical”, a subliniat CNAMUP.

În astfel de condiții, medicii avertizează oamenii să respecte cu strictețe măsurile de precauție. Astfel, este important să evitați expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00, purtați pălării și haine din fibre naturale de culori deschise.

„Chiar dacă nu simțiți senzația de sete, consumați suficiente lichide pe parcursul zilei - apă plată, minerală, ceai slab îndulcit, sucuri naturale. Nu consumați alcool, băuturi cu conținut ridicat de cofeină - cafea, ceai, cola sau de zahăr - sucuri carbogazoase. Evitați alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și produsele ușor alterabile, consumați fructe și legume proaspete, de sezon”, a precizat CNAMUP.

De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni cronice - cardiovasculare, renale, hepatice, pulmonare vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este indicat în perioada caniculară să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice de tratament. Nu practicați activități care necesită efort fizic intens - sport, grădinărit pe parcursul zilei, ci doar dimineața și seara, când timpul este mai răcoros.

La fel, folosiți produse cu acțiune de protecție împotriva radiației ultraviolete, pentru a evita arsurile de piele. Este important să aveți grijă de persoanele dependente de voi - copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, oferindu-le condiții sigure în perioada caniculară.

Meteorologii au emis Cod galben de caniculă valabil pe întreg teritoriul țării, în perioada 28 iunie - 4 iulie. Astfel, în acest interval, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33°C și mai mult.

img24004836

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!