ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială oferă Republicii Moldova 54,5 mil de dolari pentru sporirea eficienței energetice

12:37 | 28.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Banca Mondială va oferi 54,5 milioane de dolari SUA pentru renovarea clădirilor publice și a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, cu accent pe instituțiile de învățământ, în Republica Moldova. Investițiile vor fi făcute în cadrul Programului „Sporirea eficienței energetice în Europa și Asia Centrală” (Programul E3), lansat de Banca Mondială, transmite MOLDPRES.

Noua inițiativă a Băncii Mondiale vizează accelerarea semnificativă a eficienței energetice pentru a asigura o aprovizionare cu energie sigură, accesibilă și curată în Europa și Asia Centrală. În cadrul Programului E3, Banca Mondială va acorda finanțare în valoare de 1,46 miliarde de dolari SUA și va atrage alte 2,4 miliarde de dolari SUA din sectoarele public, privat și de dezvoltare, inclusiv 1,5 miliarde de dolari SUA în capital privat.

Primele fonduri destinate programelor de eficiență energetică au fost deja alocate în patru țări, urmând să se alăture și alte state pe parcursul perioadei de 10 ani. Investițiile vor viza instituțiile publice, clădirile și echipamentele rezidențiale, modernizarea industrială și îmbunătățirea sistemelor de termoficare centralizată.

Se preconizează că Programul, cu o durată de 10 ani, va permite economisirea a peste 63 de terawatt-ore (TWh) de energie pe durata de viață a investițiilor sale - echivalentul producției anuale de energie electrică a Elveției - și reducerea emisiilor de CO2 cu 18,7 milioane de tone metrice.

Investițiile în eficiența energetică fac parte din viziunea Grupului Banca Mondială de a accelera trecerea la o energie curată și eficientă, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Sporirea eficienței energetice poate genera economii bugetare pentru alte priorități de dezvoltare și poate reduce semnificativ nevoia de investiții în noi surse de energie”, a declarat Antonella Bassani, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. „Sistemele eficiente asigură o funcționare mai curată și mai competitivă a întreprinderilor, reduc facturile la energie ale gospodăriilor, diminuează poluarea aerului, reduc emisiile de carbon și creează locuri de muncă”, a punctat oficialul.

În cadrul Programului E3 se vor dezvolta proiecte de țară reaplicabile, care vor avea la bază planurile naționale, și se va sprijini accesul la finanțare durabilă. Proiectele inițiale din cadrul Programului includ o finanțare de 300 de milioane de dolari SUA acordată de Banca Mondială pentru renovarea clădirilor administrației centrale din Turcia și 54,5 milioane de dolari SUA pentru renovarea clădirilor publice și a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, cu accent pe instituțiile de învățământ, în Republica Moldova. Proiectul este sprijinit de un grant în valoare de 5 milioane de dolari SUA prin intermediul programului „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare” (M-GROW). Totodată, sunt planificate etape și proiecte suplimentare în Turcia, Republica Moldova, Muntenegru, Uzbekistan și alte țări.

Directorul regional pentru infrastructură al Băncii Mondiale, Charles Cormier, a afirmat că „recenta criză energetică a evidențiat necesitatea urgentă de măsuri de eficiență energetică la scară largă care să contribuie la conservarea resurselor naturale limitate. „Eficiența energetică rămâne cea mai accesibilă și rentabilă modalitate de a satisface nevoile energetice în comparație cu generarea de energie nouă”, a declarat oficialul.

În timp, Programul E3 va sprijini țările în procesul de tranziție de la programe mai mici de eficiență energetică finanțate din fonduri publice la programe desfășurate la scară națională cu o finanțare comercială mai amplă.

Programul E3 se va desfășura în paralel cu Programul ECARES (Extinderea energiei regenerabile în Europa și Asia Centrală), lansat recent, pentru a spori securitatea energetică, îmbunătăți accesibilitatea și sprijini tranziția către energia curată.

img24004837

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!