ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premieră inedită la Gara de tren din Bălți. Actorii Teatrului „Vasile Alecsandri” vor interpreta piesa „Tema pentru acasă”

15:14 | 28.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Gara de tren din Bălți va găzdui astăzi o premieră inedită. Actorii Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți vor juca pe peronul gării piesa „Tema pentru acasă”, montată după romanul cu același nume semnat de Nicolae Dabija, în regia lui Ciprian Răcilă. Toate biletele la spectacol au fost epuizate, premiera urmând a fi prezentată cu casele închise, transmite MOLDPRES. 

Ministerul Culturii a precizat că spectacolul este bazat pe o istorie de dragoste, plasată în contextul zilei de 28 iunie 1940 și ororilor gândite să distrugă sorți, urmare a anexării Basarabiei și Bucovinei de Nord la Uniunea Sovietică.

Directoarea Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți, Ina Ilașciuc-Ungureanu, a afirmat că piesa este menită să provoace reflecții profunde asupra trecutului tragic al poporului. „Prin arta și lectura emoțională a textului, actorii naționalului bălțean vor încerca să transmită publicului oroarea și durerea acelor timpuri, precum și importanța înțelegerii lor pentru cultura memoriei”, a spus Ina Ilașciuc-Ungureanu. Directoarea Teatrului a adăugat că biletele la spectacol s-au epuizat deja, iar doritori sunt încă mulți.

Pentru a reconstitui și reda momente tragice, care împart istoria neamului în până la și după 28 iunie 1940, platoul spectacolului este chiar gara din oraş, iar în program va fi muzică live interpretată de elevii Colegiului de Muzică din Bălți.

Teatrul „Vasile Alecsandri” a montat spectacolul „Tema pentru acasă” în baza romanului cu același titlu de Nicolae Dabija. Piesa cuprinde o reconstituire a scenelor unei crime împotriva umanității comise în acea perioadă: arestări, execuții, torturi, foamete și deportări în Siberia.

Spectacolul „Tema pentru acasă” prezintă povestea de dragoste dintre Mihai, un profesor de literatură română, și fosta sa elevă, Maria. În mare parte, acțiunea are loc în Gulag, cea mai înfricoșătoare închisoare a regimului comunist. Timp de șapte zile, cei doi îndrăgostiți luptă cu greutăți de nedescris, dar își dovedesc dragostea unul față de celălalt.

Premiera spectacolul „Tema pentru acasă” are loc cu începere la ora 21.00 pe peronul Gării de tren „Pământeni” sau „Bălți-oraș”. Din toamnă, acesta va fi jucat pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

img24004847

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!