ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Segmentul securității în Cadrul de negociere // Expert: „Este o cerință fermă de a ne ralia la sancțiunile UE, inclusiv asupra Federației Ruse”

15:27 | 28.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova va putea beneficia de suport tehnic în modernizare și creșterea capacităților Armatei Naționale. Vom putea trece de la echipamente depășite la echipamente moderne și standarde compatibile cu structura de securitate a UE. Opinia aparține analistului politic Andrei Curararu, oferită pe marginea Cadrului de negociere al UE pentru Republica Moldova, document publicat pe pagina oficială a Guvernului, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, analistul politic Andrei Curararu a remarcat că documentul prevede o serie de coordonări și ralieri la acquis comunitar pe domeniul securitate și apărare comună dar și politică externă.

„Este o cerință destul de fermă de a ne ralia la sancțiunile UE, inclusiv sancțiuni asupra Federației Ruse, la care nu ne-am raliat 100%. Am văzut că imediat după începerea negocierilor președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un buget de 500 de mlrd de euro pentru apărare în UE pentru următorii 10 ani, ceea ce înseamnă că Republica Moldova poate să beneficieze de o serie de suporturi tehnice, administrative sau chiar financiare pentru îmbunătățirea sistemului de securitate al țării”, a spus Andrei Curararu.

Expertul a subliniat că în documentul - cadru este consfințit principiul neutralității. „Neutralitatea nu înseamnă că Republica Moldova nu poate participa în diferite programe UE și deja, potrivit acordului de securitate și apărare, vom lua parte la misiunile de pacificare ale UE. Totodată, vom putea beneficia de suport tehnic în modernizare și creșterea capacităților Armatei Naționale. Este foarte important să menționăm că asta nu însemnă militarizare – nu se schimbă efectivul, nu crește numărul de unități militare în Republica Moldova, dar trecem de la un echipament depășit la echipamente moderne și standarde compatibile cu structura de securitate a UE”, a precizat Andrei Curararu.

Republica Moldova este prima țară din lume care a semnat un Acord de Securitate și Apărare cu UE. „Uniunea nu are o componentă de apărare foarte bine definită dar aceasta este în dezvoltare datorită riscurilor legate de războiul hibrid din prezent. De asemenea, aceste riscuri sunt prezentate practic în toate părțile documentului cadru. UE înțelege că facem față acestui război hibrid și oferă suport inclusiv pentru a ne descurca mai bine la capitole precum – dezvoltarea capacităților cibernetice sau de luptă cu dezinformarea”, a subliniat Andrei Curararu.

Guvernul a publicat două documente importante adoptate în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale desfășurată la Luxemburg pe 25 iunie 2024. Acestea sunt Cadrul de negociere propus de UE pentru Republica Moldova și Poziția generală de negociere a Republicii Moldova,

Principalele mesaje-cheie din cadrul de negociere prevăd că „negocierile vor fi bazate pe meritele proprii ale Republicii Moldova, iar ritmul va depinde de progresele Moldovei în îndeplinirea cerințelor pentru aderare”. Totodată, „Moldova va primi asistență financiară prin intermediul instrumentelor relevante ale Uniunii pentru a sprijini procesul său de aderare”.

În același timp, în Poziția generală de negociere a Republicii Moldova este stipulat că „obiectivul general al negocierilor de aderare este ca Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, cu toate drepturile și responsabilitățile aferente”. Totodată, „Republica Moldova își propune să atingă un nivel de pregătire internă deplină pentru a-și alinia legislația la acquis-ul UE și să asigure aplicabilitatea acestuia până în anul 2030”.

Marți, 25 iunie, la Luxemburg, au fost lansate oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe interguvernamentale.

img24004849

img24004849

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!