
Teatrul Național din Iași va prezenta două spectacole la Chișinău
Actorii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași ajung la Chișinău pentru a marca, prin artă, Ziua Unirii Basarabiei cu România. Pe 27 și 28 martie, aceștia vor juca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” două spectacole: „D’ale carnavalului”, în regia lui Claudiu Goga, și „HAGA”, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Evenimentul face parte dintr-un schimb cultural între cele două teatre, informează MOLDPRES.
Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a subliniat că această colaborare de peste 10 ani consolidează legăturile culturale dintre cele două teatre.
„Acest proiect de colaborare durează de peste 10 ani, consolidând legăturile culturale dintre cele două teatre. Pe 27 și 28 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, actorii Teatrului Național din Iași vor urca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău”, a declarat Hadârcă.
Pe 27 martie, publicul din Chișinău va putea urmări spectacolul „D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale, pus în scenă de regizorul Claudiu Goga. Piesa este o comedie care a fost scrisă pentru concursul organizat de Teatrul Național din București, pe care autorul l-a câștigat. A avut premiera pe 8 aprilie 1885 și a fost publicată în „Convorbiri literare” în 1885.
A doua zi, pe 28 martie, va fi prezentat spectacolul „HAGA”, o piesă semnată de scriitoarea Sasha Denisova, originară din Rusia. Regizat de Cristian Hadji-Culea, spectacolul este un manifest artistic împotriva războiului și un strigăt de speranță în fața suferinței provocate de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. Povestea urmărește visul unei tinere de a vedea sfârșitul celor care au declanșat războiul, aduși în fața Tribunalului Internațional de la Haga.
„Spectacolul nostru s-a dovedit pe de o parte foarte greu de construit, pentru că vorbește despre un război care se petrece acum, în care întâmplările sunt continuu schimbătoare, pe de altă parte simplu, deoarece conflictul e unic, clar și permanent. Multumiri femeilor și bărbaților ucraineni care, apărându-și statul, apară și libertatea noastră!”, a declarat regizorul Cristian Hadji-Culea.
Pe 27 martie, România marchează Ziua Unirii Basarabiei cu România, un moment de mare însemnătate istorică, recunoscut oficial printr-o lege promulgată în 2017 de președintele Klaus Iohannis. Anul acesta, marcarea acestui eveniment la Chișinău prinde contur prin teatru și artă, într-un efort de a aduce cultura românească mai aproape de publicul din Republica Moldova.
R. Moldova și Franța consolidează cooperarea bilaterală în domeniul patrimoniului cultural
Spectacolul „Anna Karenina”, pe scena Teatrului Geneza Art
Ansamblul „Plăieșii” a lansat albumul de cântece religioase „Imnul credinței” la Muzeul Național de Artă
GALERIE FOTO // Ansamblul „Plăieșii” a lansat albumul „Imnul credinței”
FOTO // Expoziția „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” a fost inaugurată în satul Ivancea
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
Descoperirile arheologice la Turnul clopotniței din Vadul Rașcov aduc plusvaloare patrimoniului cultural al R. Moldova
Povestea migrației prin ochii scriitoarei Claudia Partole: „Viața unei nopti am scris-o în genunchi”
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Noul Cod funciar, intrat astăzi în vigoare, aduce mai multe beneficii pentru agricultori
„MOLDPRES” și „ARMENPRESS”, acord de colaborare pentru diversificarea spațiului informațional din ambele state. Vitalie Hadei: „Știri și interviuri din prima sursă, pentru a informa publicul despre realitățile de la Chișinău și Erevan”
Sprijinul populației pentru tranziția verde a Republicii Moldova, estimat într-un studiu de Institutul de Mediu de la Stockholm
Perspectivele R. Moldova în implementarea politicilor climatice de către MIDR, apreciate de Misiunea Direcției generale politici climatice a Comisiei Europene
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, vine la Chișinău
Cadrul legal pentru protecția jurnaliștilor discutat la Parlament
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 35 de acte normative în luna martie
Secretarul de stat al Ministerului Energiei: Provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova au fost transformate în oportunități
UE va majora sprijinul pentru reziliența energetică a Republicii Moldova
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Campionatul național de judo U-13 a reunit 400 de sportivi
Bilanțul cutremurului din Myanmar depășește 2.700 de morți
Evghenia Guțul rămâne în arest preventiv
Agricultorii din ţară, instruiți pentru procesul de depunere a cererilor de finanțare
Numărul procuraturilor teritoriale s-a redus de la 36 la 14