
Castel Mimi, emblematic pentru turismul R. Moldova, va beneficia de sprijinul Uniunii Europene
Castel Mimi, unul dintre cele mai emblematice repere turistice din Republica Moldova, va beneficia de sprijinul Uniunii Europene în implementarea practicilor prietenoase cu mediul în sectorul ospitalității din ţară, transmite MOLDPRES.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) își unesc eforturile cu maib, banca parteneră din Moldova, pentru a sprijini extinderea Castel Mimi SRL, o vinărie premiată, prin construirea unui centru wellness, ca parte a complexului Castel Mimi, care se află într-un castel restaurat, administrat ca un hotel cu emisii zero și înconjurat de 74 de hectare de podgorii. Vinăria Castel Mimi va beneficia de construcția unui centru wellness, adiacent hotelului său cu zero emisii.
În timp ce maib acordă un împrumut de 25 milioane lei (echivalentul a 1,24 milioane de euro) pentru construirea centrului wellness într-o clădire cu două etaje din incinta complexului turistic Castelul Mimi, BERD își va asuma jumătate din riscurile asociate finanțării.
„Această investiție exemplifică angajamentul BERD de a sprijini economia și dezvoltarea durabilă, realizate prin creșterea bazată pe patrimoniu. Castel Mimi demonstrează că, având o viziune corectă și sprijin strategic, istoria și modernul pot coexista și dezvolta cu succes”, a declarat directorul general al BERD pentru Ucraina și Moldova, Arvid Tuerkner, la ceremonia de semnare care a avut loc ieri.
Uniunea Europeană va acorda până la 327.000 euro sub formă de grant în cadrul programului FINTECC, pentru a sprijini complexul vitivinicol Castel Mimi în implementării practicilor cuprinzătoare de mediu în sectorul ospitalității din Moldova. Suportul este acordat în cadrul Centrului BERD de Finanțe și Transfer Tehnologic în domeniul scimbărilor climaterice (FINTECC) sprijinit de UE în cadrul inițiativei sale EU4Climate.
„Investiția în tehnologii climaterice inovatoare va îmbunătăți eficiența energetică, va spori reziliența economică și climatică a Moldovei, și va crea noi locuri de muncă. Acest lucru este esențial în special pentru întreprinderi precum Castel Mimi. Uniunea Europeană este bucuroasă să sprijine pionierii din domeniu care ridică standardul pentru întregul sector. Prin Planul de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro, investim în tranziția verde și în competitivitatea economică a Moldovei, oferind premise pentru o creștere durabilă”, a comentat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Castel Mimi, o afacere de familie, este deținută de Iurie Trofim, care a transformat fosta vinărie Agrovin Bulboaca, deținută de stat, într-unul dintre cele mai emblematice repere ale Moldovei. Vinăria oferă acum vinuri produse local, cazare într-un hotel cu zero emisii și găzduiește evenimente culturale, contribuind la dezvoltarea turismului regional, susținând în același timp practici durabile, pozitive din punct de vedere a mediului.
Moldova are o lungă istorie a producției de vin și ocupă primul loc în lume în ceea ce privește plantațiile de viță de vie pe cap de locuitor, cu patru hectare de podgorii la 100 de locuitori. Vinul moldovenesc a câștigat atenția internațională în ultimii ani, iar țara este acum al 14-lea cel mai mare producător de vin din lume.
Îmbunătățirea administrării fiscale, discutată de conducerea SFS și reprezentanții mediului de afaceri
Ministra Doina Nistor, la Bruxelles: „Discutăm cu partenerii europeni despre beneficii concrete pentru oamenii și afacerile din Republica Moldova”
Condiții mai bune de trai prin reabilitarea energetică a blocurilor locative, în zeci de apartamente din Chișinău, Hâncești și Ialoveni
Energocom a semnat noi contracte de achiziție a gazelor pentru perioada 2025-2026
Fiscul a desfășurat acțiuni de control în cadrul piețelor alimentare din țară. Au fost aplicate sancțiuni în valoare de 420 mii de lei
Apicultura, un sector cu tendințe de creştere în Moldova: 80% din cererile pentru subvenții în avans vin de la apicultori
Reabilitarea drumului regional G141 Vulcănești – Colibași, în etapa de finalizare
AIPA: Săptămâna trecută, circa 60 mln lei au fost autorizați spre plată fermierilor sub formă de subvenții
Leul se apreciază față de euro și dolar
Raionul Edineţ, exemplu de bune practici de împădurire a terenurilor vulnerabile
Capitala va beneficia de granturi europene pentru modernizarea sistemului termic
Profesia de psiholog va fi reglementată prin lege
Regulile de siguranță în trafic, explicate absolvenților de liceu de către studenții de la Academia „Ștefan cel Mare”
Vicepremierul Ucrainei în dialog cu refugiații ucraineni din Moldova: „Legătura cu Patria rămâne vie și puternică”
Nicușor Dan reconfirmă sprijinul României pentru parcursul european al țării noastre: „Avem o experiență de preaderare, pe care o putem împărtăși cu Republica Moldova”
Igor Grosu: „România a învins și a ales un președinte care susține parcursul european și susține Republica Moldova”
Costel Alexe, președintele Consiliului județean Iași: „România construiește poduri peste Prut ca să scurtăm distanțele dintre R. Moldova şi Europa”
România // Nicușor Dan: Ilie Bolojan rămâne prima opțiune pentru funcția de prim-ministru
Alexandru Iacub: „Serviciul Vamal nu tolerează și nu va acoperi nicio faptă de corupție”
ASP a lansat două servicii noi: solicitarea online a permisului de conducere şi vânzarea-cumpărarea online a vehiculelor
Consultații gratuite pentru afecțiunile tiroidei la Spitalul Clinic Republican. Evenimentul va fi organizat de Ziua Mondială a Tiroidei
Trafic sistat în sectorul Buiucani al capitalei
Combinatul de Vinuri „Cricova” va fi inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat
Nicușor Dan declară că prima țară în care ar dori să facă o vizită, în calitate de șef de stat, este Republica Moldova
Acordul pentru Planul de Creștere a Moldovei, ratificat de Parlament. Premierul Dorin Recean: „Vom avea condiții europene de viață: drumuri, infrastructură, locuri de muncă bine plătite, grădinițe, școli, spitale moderne”