ro
Economie
19 Aprilie, 2025 / 11:52
/ 10 Aprilie, 2025

Cu sprijinul UE, la Edineț va fi construită o stație de tratare a apei

În municipiul Edineț a fost lansat proiectul de construcției stației de tratare a apei, ce va asigura apă potabilă pentru locuitorii din Edineț și Cupcini. Proiectul este relaizat în cadrul programului european EU4Moldova: Comunități Locale , transmite MOLDPRES.

Pentru construcția Stației de Tratare a Apei (STA) din Edineț, Uniunea Europeană va oferi 5,85 milioane de euro în cadrul programului EU4Moldova: Comunități Locale. Stația de tratare a apei din Edineț va asigura cu apă potabilă aproximativ 25.800 de locuitori din municipiul Edineț și orașul Cupcini.

„Accesul la apă curată este un drept fundamental. Grija față de oameni și respectarea tuturor drepturilor fundamentale sunt precondiții esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Iar Moldova, așa cum am spus mai devreme, nu este singură în acest parcurs. Cele 5,8 milioane de euro pe care le-am alocat pentru construcția stației de tratare a apei sunt, de fapt, o investiție în bunăstarea a 25.800 de persoane”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Investițiile includ construirea unei noi stații de tratare a apei (capacitatea de producție 5.184 m³/zi) amplasată pe terenul stației de pompare nr. 4, alături de un nou sistem de alimentare cu energie electrică și reconstrucția instalațiilor electrice de înaltă și joasă tensiune (linie de 10 kV), precum și reabilitarea unuia dintre cele două rezervoare.

În plus, la lacul de acumulare Racovăț / Bădragii-Vechi va fi construită o nouă instalație de captare (sorb) și stație de pompare a apei brute, cu o capacitate de 90 l/s, și o conductă de 1 km pentru conectarea la conducta de aducțiune existentă. În cadrul proiectului vor fi modernizate componentele electromecanice (pompe, sisteme electrice) la trei stații de pompare intermediare pentru a asigura o funcționare eficientă și fiabilă.

Ambasadoarea Republicii Austria în Republica Moldova, Stella Avallone, a menționat că  Austria este un partener angajat în consolidarea infrastructurii de apă a Moldovei.

„Prin această investiție în Edineț și prin eforturi suplimentare în Cupcini și Brătușeni, suntem mândri să sprijinim comunitățile în dezvoltarea unor sisteme de alimentare cu apă sigure, durabile și rezistente, care să răspundă atât nevoilor oamenilor, cât și cerințelor de protecție a mediului”, a declarat ambasadoarea.

Investițiile în infrastructură vor oferi acces la apă curată, care rămâne o provocare semnificativă în raionul Edineț. Excluderea parțială a componentelor din sistemul vechi va contribui la îmbunătățirea eficienței generale a rețelei de alimentare cu apă și deschide calea pentru viitoarele investiții care vizează reducerea pierderilor de apă.

„Acest proiect reflectă prioritatea strategică a Guvernului de a moderniza serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare din Republica Moldova și de a asigura accesul cetățenilor din întreaga țară la apă potabilă sigură. Suntem recunoscători partenerilor noștri internaționali pentru realizarea acestui proiect mult așteptat”, a estimat Corneliu Cirimpei, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC), Guvernul Republicii Moldova și este implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA).  

Edineț