ro
Societate
19 Aprilie, 2025 / 22:06
/ Acum 10 ore

O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului

O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului. Aceasta este disponibilă și online, fiind gândită ca o resursă educativă și de reflecție, transmite MOLDPRES.

Expoziția ilustrează cauzele, amploarea și consecințele foametei provocate de regimul sovietic. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor.

Totodată, în perioada 29 aprilie – 6 mai 2025, Ministerul Educației și Cercetării a dispus organizarea Săptămânii Comemorării Foametei, în toate instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior.

În același timp, Ministerul Culturii a elaborat un program special în cadrul instituțiilor culturale din țară, inclusiv muzee și teatre.

Mai exact, Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează o serie de evenimente culturale și educaționale — lecturi publice, mărturii, dezbateri, alături de scriitoarea Larisa Turea, autoarea Cărții foametei, și istorici locali.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală desfășoară expoziții tematice în mai multe localități din țară: la Ivancea (Orhei), Edineț și Fălești — pentru ca lecțiile trecutului să ajungă la toate generațiile.

Autoritățile locale din toată țara vor marca această filă tragică din istoria noastră în cadrul activităților organizate la nivel local cu implicarea comunităților din satele și orașele țării.

„Memoria nu moare. Istoria nu poate fi ștearsă. Astăzi, aducem omagiu celor care au murit de foame și celor care au supraviețuit cu demnitate. Povestea lor este și povestea noastră”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

În a treia sâmbătă a lunii aprilie sunt comemorate victimele uneia dintre cele mai tragice pagini din istoria neamului nostru — foametea organizată din 1946–1947. Potrivit Agenției Naționale a Arhivelor, aceasta a fost una dintre cele mai mari catastrofe umanitare care au lovit teritoriul actual al Republicii Moldova în secolul XX. Nu a fost o calamitate naturală inevitabilă, ci o tragedie agravată de politicile autoritare și represive ale regimului sovietic. Conform datelor furnizate de Agenția Națională a Arhivelor, în doar câteva luni au murit de foame peste 123.000 de persoane, reprezentând circa 5% din populația RSSM. Proporțional, Moldova sovietică a fost regiunea cea mai afectată din întreaga Uniune Sovietică, cu o rată a mortalității de zece ori mai mare decât în Rusia și de cinci ori mai mare decât în Ucraina.