
ANRE va introduce tarife unice de distribuție a gazelor pe întreg teritoriul țării. Modificările la Legea gazelor naturale, aprobate de Parlament
Aleșii poporului au adoptat astăzi, în lectura a doua, un proiect de lege ce vizează consolidarea securității energetice a țării și prevede, inclusiv, stabilirea unor tarife unice de distribuție a gazelor naturale, comunică MOLDPRES.
Unul dintre elementele-cheie noilor prevederi este introducerea unui tarif unic de distribuție, în funcție de nivelul de presiune al rețelelor, aplicabil pe întreg teritoriul țării. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va fi responsabilă de elaborarea cadrului metodologic și de aprobarea acestor tarife.
Până în prezent tarifele de distribuție variau în funcție de întreprindere. Cel mai mic tarif fiind în Chișinău, iar cel mai mare în Taraclia. Tarifele de distribuție armonizate în toată țara vor oferi posibilitatea furnizorilor de a-și extinde activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova și va crea condiții mai competitive de achiziționare a gazelor naturale pentru consumatorii finali.
De asemenea, întreprinderile industriale mari, care consumă un volum mare de gaze naturale, vor trece pe piața liberă concurențială, conform unui calendar aprobat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), exclusiv pe piața liberă a gazelor naturale, beneficiind de prețuri competitive de furnizare a gazelor.
Modificările legislative prevăd și constituirea de stocuri obligatorii de gaze naturale, echivalente cu 15% din consumul mediu anual, obligație ce va reveni tuturor furnizorilor.
Un nou mecanism va permite ANRE să desemneze entități care să livreze gaze și în regiunea transnistreană, asigurând astfel acoperirea consumului minim necesar.
Documentul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați peste 830.000 de consumatori finali de gaze naturale, dintre care aproximativ 16.000 sunt non-casnici.
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
GALERIE FOTO // Circulație deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1
Două proiecte pentru consolidarea sănătății animalelor în R. Moldova, aprobate de Guvern
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Reformele în sectorul energetic din Republica Moldova, descrise de revista „The Economist” drept un exemplu remarcabil în regiune
Euro și dolarul se apreciază
Guvernul dezminte informațiile privind lichidarea ADMA. Daniel Vodă: „Este un fals”
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”
GALERIE FOTO // Primul Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană, în obiectivul MOLDPRES
Liderii europeni reconfirmă sprijinul pentru reforme și deschiderea negocierilor de aderare: „Moldova și UE cooperează mai strâns ca niciodată”
Din 1 ianuarie, moldovenii vor folosi telefonul în UE fără costuri suplimentare. Comisia Europeană a anunțat noi reguli
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Maia Sandu: „Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană