
Exporturile de bunuri s-au majorat în ultimii ani cu 44%, înregistrând o creștere medie anuală de 9,5%
Exporturile de bunuri s-au majorat în ultimii ani cu 44%, înregistrând o creștere medie anuală de 9,5%, de la 2,47 miliarde de dolari în 2020, până la 3,55 miliarde de dolari în 2024. Cifrele au fost prezentate de deputatul Radu Marian, cu referire la datele Biroului Național de Statistică, transmite MOLDPRES.
Potrivit deputatului, în anul 2022 a avut loc „o creștere fulminantă, artificială” a exporturilor moldovenești, de a aproape două ori în decurs de un an și jumătate, generate de războiul din Ucraina. Republica Moldova a început atunci a reexporta mai multe mărfuri spre Ucraina, cum ar fi produsele petroliere. „La un moment dat, 75% din exporturile noastre către Ucraina erau reexporturi (medicamente, alcool etilic, produse agricole etc). De atunci, are loc o corecție firească, în jos, a cifrelor de export”, a afirmat Radu Marian.
Totodată, el a subliniat că în ultima perioadă se conturează o tendință de recalibrare a exporturilor moldovenești spre servicii, care au înregistrat o crește continuă.
„Exporturile de servicii (IT, transport, turism), au crescut continuu și au compensat parțial declinul bunurilor - în 2024 au atins 2,7 mlrd, dublu față de 2020. Avem un excedent comercial pozitiv la servicii de 1 miliard de dolari – adică exportăm mai multe servicii decât importăm cu un miliard de dolari. Pentru prima dată, exporturile de servicii au ajuns să reprezinte peste 45% din totalul exporturilor Republicii Moldova, reflectând tranziția graduală a economiei noastre către o valoare adăugată mai mare, mai bună competitivitate globală și mai puțină dependență de factori agricoli sau factori comerciali externi”, a menționat deputatul.
Cu toate acestea, parlamentarul a remarcat că există și provocări mari, adăugând că scăderea exporturilor produselor autohtone este determinată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără, potrivit lui, instabilitatea economică la nivel european și global cauzat de politici tarifare incerte și război; scăderea prețurilor la cereale și uleiuri la nivel global (-13% conform FAO) - un produs cheie pe care îl exportăm; saturarea piețelor europene post-pandemie, războiul din Ucraina, care a dus la o stagnare economică și o scădere a exporturilor și importurilor în cele ai mari economii europene, cu care avem foarte mult comerț (ex. Germania); realinierea lanțurilor logistice spre Ucraina, care are acum mai multă libertate de comerț decât în 2022.
„Toate aceste elemente nu sunt generate de guvern, ci sunt factori de piață internațională pe care Republica Moldova nu îi poate influența”, a afirmat deputatul.
Radu Marian s-a referit și la câteva dintre acțiunile întreprinse de autorități pentru a susține economia și exportatorii. Acestea vizează accelerarea aderării la UE, identificarea noilor piețe de desfacere, reducerea barierelor de export și susținerea producătorilor autohtoni prin diverse programe de stat.
„Ne concentrăm 100% pe accelerarea aderării la Uniunea Europeană în următorii patru ani, care ne va oferi multe oportunități de a susține afacerile noastre. Ultimul exemplu este Programul de Creștere Economică în valoare de 1.9 miliarde euro pentru următorii trei ani, pe care îl vom folosi în primul rând pentru a susține companiile noastre. În plus, ne conectăm și mai strâns cu piața europeană – reducem barierele de export pentru producătorii noștri în UE, prin eliminarea cotelor și mai multă libertate pentru exportatorii noștri”, a spus Radu Marian.
În același timp, autoritățile depun eforturi pentru a identifica noi piețe de desfacere nu doar pentru bunuri, dar și servicii în afara Europei și implementează programe pentru susținerea antreprenorilor, cum ar fi „Ajutorul de Stat”, prin care sunt subvenționate până la 50% din investițiile strategice, sau Programul 373, prin care antreprenorii au acces la resurse financiare în condiții avantajoase.
MIDR: Peste 800 de proiecte cu impact direct asupra bunăstării familiilor din Moldova vor fi realizate prin Programul Satul European
FOTO Moldova Fruct, la Iaşi şi Bacău: „Vom elabora politici agricole eficiente, adaptate realităților din R. Moldova”
Un drum regional din sudul ţării a intrat în reparaţie
Schemele de fraudă cu pretext investițional iau amploare. BNM vine cu recomandări pentru cetățeni
Şase clustere de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi sprijinite financiar de partenerii de dezvoltare
Dolarul scade cu 20 de bani, iar euro crește ușor
Republica Moldova își propune să accelereze proiectele investiționale și de sprijin economic cu BERD
Licitațiile pentru centrale electrice regenerabile vor include și componenta de stocare
Proiectul privind ratificarea Acordului pentru Planul de creștere a Moldovei, aprobat de Guvern. „Cu suportul UE, ne angajăm să îmbunătățim nivelul de viață al cetățenilor și să facem investiții care vor asigura creștere economică”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului îndeamnă cetățenii să participe la Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor
Maia Sandu, în discuții cu președintele Albaniei: „Țările noastre sunt unite de aceeași alegere: viitorul în Uniunea Europeană”
„În papucii lor” – flashmob de susținere a persoanelor cu HIV, organizat în capitală
Igor Grosu salută intenția României de a investi în Portul Giurgiulești: „Suntem interesați în investitori corecți, care țin la Republica Moldova”
Peste 40 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat la alegerile prezidențiale din România
Pompierii au lichidat incendiul de la Durlești. Flăcările au distrus circa 1500 metri pătrați din acoperișul blocului de locuit
Memorandum de colaborare între R. Moldova și Albania, semnat la Tirana. Cristina Gherasimov: Avem aceeași aspirație – să devenim state membre ale UE
Premii pentru echipa din Republica Moldova la Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF
Ucraina: Nouă morți într-un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili
Incendiul de la Durlești: 16 persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței
Ziua Europeană a Muzeelor, marcată în R. Moldova. Porți deschise, expoziții nocturne și evenimente culturale în toată țara
Testele de bacalaureat vor fi evaluate de peste 550 de profesori în patru centre republicane
Meteorologii prognozează vreme instabilă în weekend, cu ploi și temperaturi în scădere
Peste 30 de mii de cazuri noi de hipertensiune arterială sunt înregistrate anual în Republica Moldova
A început a doua zi de votare în Republica Moldova pentru scrutinul prezidențial din România
Președinta Maia Sandu, la summitul Comunității Politice Europene: „Cu parteneri de încredere alături, Moldova își urmează cu hotărâre drumul spre un viitor sigur, prosper și european”