
Instalaţiile anti-îngheţ, soluţia pentru livezi în condiţiile primăverilor reci
Sistemele moderne pot proteja livezile de calamități în proporție de peste 90%, afirmă specialiștii în condițiile în care seceta, înghețurile, ploile cu grindină sau cele înregistrate în perioada de recoltare a fructelor provoacă pierderi esențiale. Noile sisteme de protecție încep să fie implementate și la întreprinderile agricole din Republica Moldova, astfel încât afacerea să devină sustenabilă și rezistentă la schimbările climatice, comunică MOLDPRES.
Gheorghe Rusu are o experiență de peste trei decenii în gestionarea întreprinderii agricole. Succesele înregistrate de compania „Vardan -Agro”, pe care o administrează, confirmă că toate eforturile nu sunt în zadar. Sistemele antigrindină, de irigare, dar și, mai nou, sistemul anti- îngheț își fac rând pe rând apariția în cadrul întreprinderii.
Gheorghe Rusu, administrator SRL ”Vardan – Agro”: Toată suprafața poate fi protejată cu ajutorul celor 4 instalații anti-îngheț. Am optat pentru soiuri noi de măr și vișin, căutate de consumatori. Scutirea de plată a taxei pe valoarea adăugată și a taxelor vamale oferită în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” ne-a permis să facem economii substanțiale.
Foarte importantă este și implicarea unor specialiști de calitate în domeniul horticol.
Gheorghe Rusu: Noi avem angajat la întreprindere un agronom foarte bun care are grijă să fie respectate toate lucrările agro-tehnice și de tratare. În pofida situației dificile cu brațele de muncă calificate încercăm să atragem specialiști buni pentru că nu putem risca să investim fără a ne asigura că vom crește și depozita în frigider doar produse de calitate superioară. Recunosc că sunt foarte bucuros că și fiii mei au îndrăgit agricultura și acum Eduard care a absolvit facultatea de horticultură și Stanislav care face doctoratul în domeniul protecției plantelor îmi sunt de mare ajutor.
Gheorghe Rusu, administratorul întreprinderii SRL „Vardan-Agro” este horticultor de o viață. În 1998 și-a înființat propria afacere în domeniul horticol și a ajuns în acest răstimp să gestioneze 65 hectare de plantații de măr și 9,6 hectare de livadă de vișin. Din experiență proprie și a colegilor a înțeles că nu poate fi fiabilă și viabilă o afacere în domeniul horticulturii dacă nu sunt aplicate toate mijloacele de protecție cum ar fi plase anti-grindină, sistemele anti- îngheț și desigur sistemele de irigare.
A fost unul din primii agricultori din Republica Moldova care a achiziționat patru instalații anti-îngheț ce-i asigură protecția plantației de mere și vișin de înghețurile de primăvară devenite din ce în ce mai frecvente. Cu suportul proiectului „Livada Moldovei” a contractat un credit preferențial de peste 226 mii euro pentru achiziția instalațiilor anti-îngheț alimentate cu gaze naturale. Împreună cu mai mulți membri ai Asociației ”Moldova – Fruct” a insistat cu demersuri către autorități de a majora subvențiile pentru instalațiile anti-îngheț și a reușit să obțină subvenționarea a 50 la sută din valoarea instalațiilor anti-îngheț.
Prin ce este bun programul Livada Moldovei
Livada Moldovei este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul Republicii Moldova. Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții a fost de 5000 Euro. Au fost accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. În cadrul Proiectului au fost acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor.
Cine pot fi beneficiari?
Agenți economici și întreprinzători care practică activitatea de întreprinzător și doresc să implementeze un proiect în sectorul zootehnic, producere furaje/cereale, horticol sau activități conexe. Pentru sectorul horticol este vorba de producerea, post-recoltarea și procesarea fructelor, strugurilor de masă, strugurilor tehnici, pomușoarelor, nucilor, legumelor, florilor, plantelor aromatice etc; producerea de puieți, răsaduri și semințe; fabricarea de mașini și echipamente horticole, comercializare inputurilor etc; depozitarea, comercializarea, exportul și vânzarea cu amănuntul; servicii cum ar fi: turismul vinicol și agroturismul (legat de horticultură), precum și amenajarea teritoriului și grădinăritul ornamental.
Cor. Lilia Grubîi
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite
Subvenții în valoare de 42 mln de lei pentru agricultori, autorizate săptămâna trecută de AIPA
Euro crește, iar dolarul scade
MAIA a elaborat un ghid de folosire a dronelor în scop fitosanitar
Memorandumul privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu, semnat la Chișinău. Vladimir Bolea „Ancorăm R. Moldova în circuitul feroviar al UE”
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iisus a fost răstignit
BNM a pus în circulație o nouă monedă comemorativă
Condiții mai bune pentru studenții Universității „B.P.Hasdeu” din Cahul. Un cămin al instituției va fi modernizat cu sprijinul Guvernelor României și Republicii Moldova
Alegeri parlamentare pe 28 septembrie. Hotărârea privind stabilirea datei scrutinului a fost publicată în Monitorul Oficial
Euro se depreciază ușor, iar dolarul își menține valoarea
Acord privind mineralele: Kievul și Washingtonul au semnat un „memorandum de intenție”
Ucraina: Parisul salută un „schimb excelent” care „ permis convergența” în favoarea unei „păci solide”
Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră, axată pe securitate
Parlamentul a respins moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre două orașe europene
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Oficialii americani discută la Paris cu europenii despre încheierea războiului în Ucraina
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”