
Memorandumul privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu, semnat la Chișinău. Vladimir Bolea „Ancorăm R. Moldova în circuitul feroviar al UE”
Memorandumul de înțelegere privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu a fost semnat astăzi la Chișinău. La prima etapă, pe acest segment pe care nu s-a mai circulat de mai bine de 30 de ani va fi posibilă doar circulația mărfurilor, lucru care va permite agenților economici să economisească timp și bani, transmite MOLDPRES.
Documentul a fost semnat de directorul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” și șeful Companiei Naționale de Căi Ferate din România „CFR” S.A., în prezența viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și secretarul de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu.
„Acest Memorandum ține de redeschiderea unei nou circuit și ancorarea Republicii Moldova în circuitul feroviar al Uniunii Europene și al României implicit. Pe acel pod feroviar nu s-a mai circulat din anul 1993 și suntem extrem de interesați de redeschidere acestui segment”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, după semnarea documentului.
La prima etapă, pe segmentul Prut-Fălciu va fi permis doar transport de mărfuri, iar autoritățile speră că ulterior va fi posibilă și reluarea transportului de pasageri, pe măsură ce vor înainta lucrările de reconstrucție a stațiilor și gărilor din regiune.
Vladimir Bolea a menționat că reluarea conexiunii feroviare pe acest segment va aduce multiple beneficii pentru agenții economici din Republica Moldova, care vor putea parcurge un traseu mai scurt pentru transportarea mărfurilor și vor economisi timp și bani.
„În cel mai scurt timp, Guvernul va oferi agenților economici atât din Republica Moldova, cât și celor din UE și din România posibilitatea de a circula pe trei poduri feroviare, la Ungheni, Fălciu și Giurgiulești. Și cel mai important, în toate trei locații vom avea ecartament european, adică ecartamentul european vine în Republica Moldova pe segment destul de lung, ceea ce o să permită activităților economice să se dezvolte foarte puternic”, a conchis Vladimir Bolea.
Controlul vamal va fi unul coordonat, ceea ce înseamnă că vama și poliția de frontieră din partea Republicii Moldova va trece pe segmentul din partea română, lucru care va fluidiza traficul de mărfuri, în beneficiul agenților economici.
Guvernul Republicii Moldova, prin proiectul Bugetul +Plus a acordat resurse financiare pentru CFM, bani care urmează a fi folosiți pentru achiziția de traverse pentru segmentul respectiv de cale ferată.
„În cel mai scurt timp, se va trece la procesul de achiziție a acestor traverse pentru reconstrucția celor aproximativ 4 km de cale ferată pe segmentul din Republica Moldova. Ca rezultat, vom avea și linia ferată largă, și linia ferată cu ecartament european”, a spus Vladimir Bolea.
Secretarul de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu a declarat că semnarea Memorandumului reprezintă un moment important în ceea ce privește dezvoltarea sistemului feroviar dintre România și Republica Moldova.
„Practic, sistemul european feroviar trece Prutul în Europa. Este Europa și dincoace de Prut și este normal ca sistemul cu ecartament european să avanseze în teritoriul Republicii Moldova. Chiar astăzi au început o serie de lucrări care să pregătească deschiderea podului. Vom lucra inclusiv la pod. Nu s-a circulat de zeci de ani pe acest segment. Trebuie pus în siguranță, trebuie pregătit pentru a se da în trafic. Avem mai multe treceri feroviare către Republica Moldova pe care le punem în valoare, le consolidăm și dorim să le utilizăm pentru transportul de marfă. Vizăm un transport masiv de marfă dinspre portul Constanța către Republica Moldova și invers”, a subliniat Irinel Ionel Scrioșteanu
Guvernul Republicii Moldova a alocat prin proiectul Bugetul +Plus suma de 85 de milioane de lei pentru reparația căii de acces de la Cantemir spre podul feroviar Fălciu și reparația segmentului de cale ferată Văleni. Reparând aceste două puncte, autoritățile își propun să restabilească transportul de mărfuri pe calea ferată Giurgiulești-Cahul-Chișinău, ceea ce va permite ca 300 de mii de tone de mărfuri să fie transportate pe calea ferată.
Ajutor de stat pentru investiții strategice: O companie autohtonă va investi 180 de milioane de lei pentru construcția unui complex furajer modern
Vicepremierul Vladimir Bolea, discută la Baku despre liberalizarea transportului rutier de mărfuri cu Azerbaidjan
Cu ajutorul UE, fermierii din sudul R. Moldova transformă oieritul în afaceri puternice
Program de consolidare a capacităților pentru întreprinderile mici și mijlocii, operatori din sectorul alimentar și fermieri, susţinut de UNIDO și UE
Prețurile la carburanți scad continuu. Șoferii vor achita mai puțin pentru benzină și motorină la sfârșit de săptămână
Încasările la impozitul pe venit de la persoane care dau în chirie imobile au crescut cu 29 la sută
Înainte de Duminica Floriilor, ANSA vine cu recomandări la procurarea peştelui sau produselor pescăreşti
Autorităţile locale, instruite cum să aplice la Programul Guvernului „Europa este aproape”
La sfârșit de săptămână, euro crește ușor, iar dolarul scade
CNAM a transferat circa 974 mil de lei pentru serviciile medicale oferite în luna aprilie
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Ucrainenii au atacat unitatea militară rusă responsabilă de loviturile cu rachete asupra orașului Sumî
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Premierul Dorin Recean a discutat cu un grup de investitori străini
Guvernul a lansat Serviciul de asistență pentru moldovenii din diaspora care revin acasă
Președintele ucrainean l-a demis pe guvernatorul regiunii Sumî, după atacul rusesc cu rachete care a ucis cel puțin 35 de persoane
Un grup de copii și tineri au participat la un atelier cu tematică pascală, organizat de Parlament
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan nu au părăsit țara
Dorin Recean: „Rusia, prin grupări criminale, toarnă bani pentru destabilizarea Moldovei și cumpărarea voturilor moldovenilor”
Accident tragic la Hâncești. Un copil de nouă ani a decedat, după ce a fost lovit de un tractor
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite