ro
Economie
14 Aprilie, 2025 / 22:21
/ Acum 3 zile

Ajutor de stat pentru investiții strategice: O companie autohtonă va investi 180 de milioane de lei pentru construcția unui complex furajer modern

O companie din sectorul agoalimentar va investi 180 de milioane de lei pentru construcția unui complex furajer modern. Jumătate din această sumă va fi oferită de Guvern, prin Mecanismul de ajutor de stat pentru investițiile din industrie, transmite MOLDPRES.

Din cele 90 de milioane de lei acordate de stat, 22,5 milioane de lei vor fi oferite sub formă de grant nerambursabil, iar alte 67,5 milioane de lei vor consta în facilități fiscale, prin scutirea de 50% la impozitul pe venit.

Beneficiar al ajutorului este o afacere de familie din sectorul agroalimentar, specializată în creșterea păsărilor și fabricarea hranei pentru animale. Fondurile vor fi utilizate pentru construcția unui complex furajer modern, cu o capacitate de procesare de până la 20 de tone pe oră, dotat cu tehnologie avansată de sterilizare a nutrețurilor, menită să asigure calitatea și siguranța hranei pentru animale, reducând riscul contaminării cu boli.

Extinderea planificată va genera cel puțin 30 de locuri de muncă, contribuind direct la dezvoltarea economică a regiunii și la consolidarea producției locale.

Acordul de ajutor de stat a fost semnat astăzi de viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării și proprietarul companiei beneficiare.

„Ne dorim o economie performantă și inovatoare, aici, acasă. Prin acest mecanism, sprijinim antreprenorii să investească în tehnologii moderne, în produse cu valoare adăugată, în viitorul nostru economic. Agricultura rămâne un pilon esențial pentru dezvoltarea țării, iar acest acord confirmă că statul este un partener de încredere pentru cei care produc calitate și creează locuri de muncă ”, a declarat Doina Nistor.

Dumitrița Cojocaru, a cărei companie a devenit beneficiară a ajutorului de stat, a afirmat că suportul oferit de stat va permite creșterea capacității de export, dar și oferirea unui produs mai calitativ, sigur și competitiv.

„A fost un proces simplu, transparent și rapid. Acest sprijin nu înseamnă doar investiții — înseamnă un pas sigur spre un viitor mai stabil, mai responsabil. Ne ajută să creștem capacitatea de export, dar și să oferim un produs mai calitativ, sigur și competitiv. Este o investiție care aduce plusvaloare cerealelor locale și susține agricultura Republicii Moldova.” a menționat Dumitrița Cojocaru.

Mecanismul de ajutor a fost lansat la sfârșitul anului trecut și acesta prevede că statul restituie până la 60 la sută din valoarea fondurilor pe care antreprenorii la investesc în extinderea și dezvoltarea afacerii. De acest ajutor pot beneficia companii din domenii precum industria electronică, industria chimică și farmaceutică, industria prelucrătoare de mașini și componente auto, industria textilă și de îmbrăcăminte, industria materialelor de construcție și industria alimentară.

Ajutorul de stat este atribuit după formula: 25% oferite sub formă de granturi nerambursabile, iar 75% din suma restituită este alocată sub formă de scutiri de 50% la impozitul pe venit.

În următorii trei ani, Guvernul își propune să susțină cel puțin 150 de afaceri cu un buget planificat de 2 miliarde de lei.