
R. Moldova va crea stocuri de produse petroliere pentru situații de urgență. Terminalul petrolier din Portul Giurgiulești, vizitat de ministrul Energiei
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu a vizitat astăzi terminalul petrolier din Portul Internațional Liber Giurgiulești, principala cale de import în Moldova a produselor petroliere. Oficialul s-a documentat în privința capacităților de depozitare din port, în contextul planurilor de a crea, începând cu anul 2026, stocuri de produse petroliere pentru situații de urgență, transmite MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Energiei, stocurile vor fi de peste 200.000 de tone, suficiente pentru 90 de zile de import net mediu zilnic sau 61 de zile de consum.
Pus în funcțiune în 2007, terminalul petrolier este dotat cu un debarcader pe Dunăre, opt rezervoare, instalații de încărcare a camioanelor care permit încărcarea simultană a până la patru camioane și o instalație de încărcare/descărcare pe calea ferată cu ecartament mixt. Capacitatea totală de depozitare a parcului de rezervoare de produse petroliere este de peste 63 de mii de metri cubi, cinci rezervoare fiind utilizate pentru depozitarea motorinei și trei pentru depozitarea benzinei.
De asemenea, ministrul Energiei a discutat cu operatorul portului despre planurile de dezvoltare a parcului industrial, care are în prezent 50 de rezidenți cu investiții ce se ridică la 137 de milioane de euro și peste 820 de locuri de muncă create.
„Portul are nevoie de gaze naturale atât pentru uscarea cerealelor, cât și pentru diferite procese tehnologice. Volumul de gaze naturale cu care este asigurat portul la moment nu este suficient. Pentru o bună funcționare a portului, capacitatea de livrare a gazelor urmează a fi majorată de la 650 m3 pe oră în prezent, până la 2500 m3/h”, a anunțat Ministerul Energiei.
Portul Giurgiulești este un nod logistic de importanță strategică, care oferă importatorilor și exportatorilor servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală. Portul este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunărea și permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și o capacitate de până la 10.000 tone. În plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust. Portul a fost dat în exploatare la 26 octombrie 2006, după zece ani de construcție.
R. Moldova va semna un acord cu Germania privind eliminarea dublei impuneri a impozitelor pe venit și pe capital
Ajutor de stat pentru investiții strategice: O companie autohtonă va investi 180 de milioane de lei pentru construcția unui complex furajer modern
Vicepremierul Vladimir Bolea, discută la Baku despre liberalizarea transportului rutier de mărfuri cu Azerbaidjan
Cu ajutorul UE, fermierii din sudul R. Moldova transformă oieritul în afaceri puternice
Program de consolidare a capacităților pentru întreprinderile mici și mijlocii, operatori din sectorul alimentar și fermieri, susţinut de UNIDO și UE
Prețurile la carburanți scad continuu. Șoferii vor achita mai puțin pentru benzină și motorină la sfârșit de săptămână
Încasările la impozitul pe venit de la persoane care dau în chirie imobile au crescut cu 29 la sută
Înainte de Duminica Floriilor, ANSA vine cu recomandări la procurarea peştelui sau produselor pescăreşti
Autorităţile locale, instruite cum să aplice la Programul Guvernului „Europa este aproape”
CNAM a transferat circa 974 mil de lei pentru serviciile medicale oferite în luna aprilie
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Ucrainenii au atacat unitatea militară rusă responsabilă de loviturile cu rachete asupra orașului Sumî
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Premierul Dorin Recean a discutat cu un grup de investitori străini
Guvernul a lansat Serviciul de asistență pentru moldovenii din diaspora care revin acasă
Președintele ucrainean l-a demis pe guvernatorul regiunii Sumî, după atacul rusesc cu rachete care a ucis cel puțin 35 de persoane
Un grup de copii și tineri au participat la un atelier cu tematică pascală, organizat de Parlament
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan nu au părăsit țara
Dorin Recean: „Rusia, prin grupări criminale, toarnă bani pentru destabilizarea Moldovei și cumpărarea voturilor moldovenilor”
Accident tragic la Hâncești. Un copil de nouă ani a decedat, după ce a fost lovit de un tractor
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite