
Înainte de Duminica Floriilor, ANSA vine cu recomandări la procurarea peştelui sau produselor pescăreşti
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii să respecte măsurile de precauție, atunci când aleg să procure pește sau produse pescărești. Avertizarea vine înainte de Duminica Floriilor, când creştinii care ţin Postul Paştelui au dezlegare la peşte, transmite MOLDPRES.
Peștele este alimentul indicat cu regularitate în consum. Produsul oferă o cantitate de substanțe nutritive pe care nici un alt aliment nu-l poate oferi. Dar, pentru a primi o plusvaloare pentru sănătate, este importantă calitatea peștelui. Dacă nu sunt depozitate în condiții riguroase, produsele pescărești, fiind alimente extrem de perisabile, se alterează ușor, explică ANSA.
„Înainte de a-l cumpăra, peștele viu se examinează minuțios după următorii parametri: tegumentul: trebuie să fie de culoare vie, iar pigmentul irizat; ochii: să fie ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă; branhiile: să aibă culoarea roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități; solzii: important să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus; musculatura: elastică cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase”, atenţionează Agenţia.
Pentru peștele refrigerat eviscerat se va acorda atenție la peritoneu, care trebuie să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne. „Nu procurați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Solzii fără luciu și care se desprind ușor de piele, musculatura desprinsă ușor de oase, moale și de o culoare cenușie murdară, la fel, indică că peștele nu este proaspăt și poate duce la toxiinfecții alimentare”, subliniază ANSA.
De asemenea, condițiile admisibile de comercializare a peștelui prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) sunt la fel ca pentru peștele refrigerat/congelat, iar păstrarea se face în încăperi uscate și ventilate.
„Procurați cu precauție produsele alimentare, mai ales cele ușor perisabile (ouăle, carnea şi peștele), numai din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice și sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar veterinar. La fel, operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale”, atenţionează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Examenele de bacalaureat vor fi susținute de peste 18500 de candidați în 91 de centre
METEO // Vremea continuă să se încălzească. Soare și +20 de grade Celsius, marți
Campania „Învață în Moldova” // Peste 5 200 de absolvenți de liceu au participat la târgurile universităților
13 proiecte din R. Moldova vor beneficia de finanțare în valoare de 3,7 milioane de euro prin Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre
Grup specializat în comercializarea drogurilor la Chișinău, destructurat de Poliție. Doi bărbați, reținuți
Percheziții într-un dosar de corupție. Doi polițiști și un intermediar, reținuți
Compensații la energie pentru 720 de mii de gospodării. Povestea unei familii cu șase copii din Sângerei: „Fără acest ajutor, nu știu cum ne-am fi descurcat”
Circa 23 de mii de persoane au solicitat perfectarea cărții de identitate de tip nou. Maia Sandu: „Încurajez cetățenii să se documenteze despre toate beneficiile și posibilitățile oferite de noul document”
Accident la Orhei. Două persoane transportate la spital cu leziuni corporale
CNAM a transferat circa 974 mil de lei pentru serviciile medicale oferite în luna aprilie
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Ucrainenii au atacat unitatea militară rusă responsabilă de loviturile cu rachete asupra orașului Sumî
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Premierul Dorin Recean a discutat cu un grup de investitori străini
Guvernul a lansat Serviciul de asistență pentru moldovenii din diaspora care revin acasă
Președintele ucrainean l-a demis pe guvernatorul regiunii Sumî, după atacul rusesc cu rachete care a ucis cel puțin 35 de persoane
Un grup de copii și tineri au participat la un atelier cu tematică pascală, organizat de Parlament
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan nu au părăsit țara
Dorin Recean: „Rusia, prin grupări criminale, toarnă bani pentru destabilizarea Moldovei și cumpărarea voturilor moldovenilor”
Accident tragic la Hâncești. Un copil de nouă ani a decedat, după ce a fost lovit de un tractor
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite