
Construcția podului rutier peste Prut de la Ungheni va începe pe 26 aprilie. „Este un moment unic în relațiile dintre frați”
Lucrările de construcție a podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), vor începe pe 26 aprilie. Ceremonia de lansare a lucrărilor va avea loc pe ambele maluri ale Prutului. Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale și secretarul de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu, au îndemnat astăzi cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să participe la eveniment, transmite MOLDPRES.
„Vorbim despre un proiect de suflet, care l-am și numit „Podul de flori”. Este vorba despre podul Ungheni-Ungheni. Pe 26 aprilie, toată lumea este invitată la lansarea construcției podului. Pe ambele maluri ale Prutului va fi inițiată această procedură. De ce Podul de flori? Pentru că în anii '90 el a fost un pod de flori, a fost un pod metaforic, spiritual și astăzi, după atâția ani, începem în realitate să punem în piatră dorințele și visele pe care le-au avut pe atunci românii care în anii '90 au ieșit pe malul Prutului”, a afirmat astăzi, la o conferință de presă vicepremierul Vladimir Bolea.
Secretarul de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu a declarat la eveniment că Podul de la Ungheni „nu este doar un simplu pod peste Prut, ci este o piatră de temelie care va sta la baza relațiilor dintre frați”.
„Invit pe toți cei care pot și își doresc - să participe la asemenea eveniment, care se întâmplă după 60 de ani. Adică după 60 de ani construim un nou pod peste Prut. Este un moment unic în relațiile dintre frați, care trebuie punctat și vrem să-l punctăm la înălțimea unui sentiment și a unei trăiri pe care o merită un asemenea eveniment”, a spus Irinel Ionel Scrioșteanu.
Oficialul de la București a adăugat că ținta autorităților este ca până în 2030 nu doar să fie finalizate cele cinci poduri peste râul Prut, dar și să fie identificată posibilitatea ca fiecare raion din Republica Moldova să aibă cel puțin un pod peste Prut spre Europa.
„Spre Europa din care face parte Republica Moldova și în sânul cărei entități trebuie să ne regăsim, așa cum se spunea la Chișinău maximum în 2028 – 2029”, a conchis Irinel Ionel Scrioșteanu.
Podul peste râul Prut de la Ungheni va avea patru benzi de circulație, câte două pe sens, și trotuare pietonale. Lungimea totală va fi de 261 de metri, iar lățimea va ajunge la 13 metri în prima etapă, urmând să crească la 24,25 metri în etapa a doua. Proiectul include și construcția unui punct de trecere a frontierei, dotat cu facilități pentru control amănunțit, parcări pentru TIR-uri și autoturisme, precum și un drum de legătură de aproximativ 1 km.
„Podul de Flori” face parte din proiectul strategic al Autostrăzii Unirii A8, care va lega Târgu Mureș - Iași - Ungheni de frontiera cu Republica Moldova, interconectându-se cu Drumul Național R1 Chișinău - Ungheni.
Potrivit autorităților, traficul rutier va putea fi deschis provizoriu pe pod din toamna anului 2026, în timp ce finalizarea Autostrăzii Unirii este estimată pentru perioada 2029-2030.
Investiția este finanțată integral din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, valoarea proiectului depășind 30 de milioane de euro.
Ajutor de stat pentru investiții strategice: O companie autohtonă va investi 180 de milioane de lei pentru construcția unui complex furajer modern
Vicepremierul Vladimir Bolea, discută la Baku despre liberalizarea transportului rutier de mărfuri cu Azerbaidjan
Cu ajutorul UE, fermierii din sudul R. Moldova transformă oieritul în afaceri puternice
Program de consolidare a capacităților pentru întreprinderile mici și mijlocii, operatori din sectorul alimentar și fermieri, susţinut de UNIDO și UE
Prețurile la carburanți scad continuu. Șoferii vor achita mai puțin pentru benzină și motorină la sfârșit de săptămână
Încasările la impozitul pe venit de la persoane care dau în chirie imobile au crescut cu 29 la sută
Înainte de Duminica Floriilor, ANSA vine cu recomandări la procurarea peştelui sau produselor pescăreşti
Autorităţile locale, instruite cum să aplice la Programul Guvernului „Europa este aproape”
La sfârșit de săptămână, euro crește ușor, iar dolarul scade
CNAM a transferat circa 974 mil de lei pentru serviciile medicale oferite în luna aprilie
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Ucrainenii au atacat unitatea militară rusă responsabilă de loviturile cu rachete asupra orașului Sumî
UE cere SUA să-și clarifice poziția asupra taxelor vamale și dorește continuarea negocierilor pentru o înțelegere
Premierul Dorin Recean a discutat cu un grup de investitori străini
Guvernul a lansat Serviciul de asistență pentru moldovenii din diaspora care revin acasă
Președintele ucrainean l-a demis pe guvernatorul regiunii Sumî, după atacul rusesc cu rachete care a ucis cel puțin 35 de persoane
Un grup de copii și tineri au participat la un atelier cu tematică pascală, organizat de Parlament
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan nu au părăsit țara
Dorin Recean: „Rusia, prin grupări criminale, toarnă bani pentru destabilizarea Moldovei și cumpărarea voturilor moldovenilor”
Accident tragic la Hâncești. Un copil de nouă ani a decedat, după ce a fost lovit de un tractor
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite