
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Mărimea plafoanelor individuale de capacitate pentru prosumatori și alte modificări ale mecanismului de sprijin „facturare netă” pentru producătorii mici de energie regenerabilă au fost discutate miercuri în cadrul unei ședințe consultative cu reprezentanții întreprinderilor de furnizare și distribuție a energiei electrice, asociațiilor de profil și alți jucători din domeniu, comunică MOLDPRES.
În urma ultimei runde de consultări publice s-a propus stabilirea unui plafon individual de 10 kW pentru prosumatorii casnici de energie regenerabilă, ceea ce reprezintă o majorare semnificativă față de plafonul actual.
În prezent, gospodăriile casnice care își instalează pompe de căldură după instalarea și conectarea panourilor fotovoltaice trebuie să demonstreze timp de un an că au un consum mai mare decât cel inițial pentru a-și putea mări capacitatea centralei fotovoltaice. În baza noilor reguli, se dorește promovarea electrificării în sectorul încălzirii și a transportului, astfel se flexibilizează aceste oportunități prin majorarea acestui plafon și stabilirea acestuia la 10 kW. De regulă, o casă în mediu are nevoie de 3.5 kW pentru acoperirea consumului de energie electrică și în jur de 7kW în cazul instalării unei pompe de căldură. Respectiv, modificările acordă suficientă rezervă pentru acoperirea consumului propriu, chiar având pompe de căldură sau mașini electrice.
Plafonul individual de capacitate a fost introdus odată cu trecerea de la mecanismul de sprijin „contorizare netă”, care și-a atins obiectivele de politici, la „facturare netă”, în anul 2024. Motivul a fost că un mecanism gândit să acopere strict consumul propriu al respectivului beneficiar era utilizat în scopuri comerciale, însă mulți dintre beneficiari și-au supradimensionat instalațiile fotovoltaice și vindeau surplusul de energie. În plus, ceilalți consumatori subvenționau utilizarea gratuită de către aceștia a rețelei electrice de distribuție în calitate de „acumulator”, pe lângă investițiile aditionale efectuare de operatorii de distribuție și socializarea acestora în rândul consumatorilor, deoarece legislația permitea livrarea în rețea a energiei electrice produse vara și consumul acesteia pe timp de iarnă.
După un an, puterea medie instalată a centralelor fotovoltaice ale beneficiarilor mecanismului de „facturare netă” a scăzut comparativ cu puterea medie instalată a beneficiarilor mecanismului „contorizare netă” cu 42% la persoane fizice și 12% la persoane juridice.
În urma modificărilor propuse, beneficiarii mecanismului de facturare netă vor avea posibilitatea să primească avize de racordare fără a fi restricționați de cotele de capacitate și vor avea mai multă flexibilitate, eliminându-se plafonul de capacitate individual aplicat la unul plafon fix, ceea ce va stimula dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituțiile publice și sectorul privat. Aceasta va permite o distribuire mai echitabilă a capacităților, iar sistemul de energie regenerabilă va deveni mai accesibil pentru o gamă largă de beneficiari, inclusiv pentru gospodării și micile afaceri.
„Odată cu creșterea utilizării surselor de energie regenerabilă, care sunt mai ieftine pe termen lung, costurile de energie electrică vor scădea, ceea ce vor beneficia nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mici și mijlocii. Aceasta va duce la o reducere a poverii financiare pentru gospodării și va contribui la creșterea puterii de cumpărare a cetățenilor, sprijinind în același timp dezvoltarea economică a comunităților locale”, a declarat Secretara de stat Carolina Novac.
De menționat că modificările propuse de Minister vor include în mecanismul facturare netă și biogazul și centralele eoliene.
Promovarea surselor de energie regenerabilă prin acest mecanism va crea noi locuri de muncă în sectorul de instalare și mentenanță a sistemelor fotovoltaice și a altor tehnologii de energie verde, ceea ce va contribui la reducerea șomajului și va sprijini integrarea socială a persoanelor din zonele rurale sau defavorizate.
În Republica Moldova va fi creat Fondul pentru Eficiență Energetică
Premierul Dorin Recean: „Planul de creștere al Republicii Moldova, axat pe reforme și investiții, va duce la dezvoltare economică, salarii mai mari și o mai bună calitate a vieții”
Energocom anunță semnarea unui contract pe trei ani cu OMV Petrom. R. Moldova va achiziționa gaze naturale provenite din proiectul Neptun Deep
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dotată cu utilaje performante cu sprijinul Cehiei
Aeroportul Internațional Chișinău a avut în aprilie un trend ascendent al traficului
Zeci de companii au primit în luna aprilie granturi oferite de Guvern și Uniunea Europeană
Peste 8,1 miliarde lei vor fi investite în următorii zece ani în modernizarea și extinderea rețelei electrice de transport a Republicii Moldova
BUGET PLUS // Ziua de 9 mai este termenul-limită pentru depunerea dosarelor în cadrul Programului „Curtea Europeană”
Euro scade, iar dolarul își menține valoarea
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi