ro
Economie
18 Aprilie, 2025 / 10:30
/ Acum 7 zile

Moldova Cybersecurity Forum // Dorin Recean: Fiecare cetățean, instituție publică sau companie privată are un rol important în construirea unui spațiu digital sigur

Digitalizarea capătă un rol tot mai important în viața noastră de zi cu zi, iar odată cu acest progres, devenim tot mai expuși riscurilor hibride. Prin urmare, fiecare cetățean, fiecare instituție publică sau companie privată are un rol important în construirea unui spațiu digital sigur. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, la Moldova Cybersecurity Forum 2025, desfășurat astăzi la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Premierul a prezentat la eveniment pașii concreți pe care Guvernul i-a făcut în ultimii ani pentru a consolida securitatea digitală a țării.

Șeful Cabinetului de miniștri a explicat că anul trecut, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, a fost lansat Institutul Național de Inovație în Securitate Cibernetică „Cybercor”, unde sunt create toate condițiile pentru educarea și formarea unei noi generații de specialiști în securitate cibernetică.

Totodată, potrivit premierului, prin intermediul Agenției pentru Securitatea Cibernetică, este construită o cultură a securității cibernetice, bazată pe educație și cooperare și sunt implicate sectoare esențiale pentru dezvoltarea și aplicarea standardelor de protecție cibernetică.

„În plus, suntem parte dintr-o rețea regională și globală de securitate digitală, ceea ce ne ajută să aplicăm un set de bune practici care să ne protejeze activitatea online”, a conchis Dorin Recean.

Viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării a menționat că securitatea cibernetică este fundamentul pe care se construiește un stat digital.

„Digitalizarea este mai mult decât o prioritate. Este o promisiune că putem construi un stat modern, sigur și orientat spre oameni. (...) Evident, digitalizarea aduce oportunități enorme, dar și riscuri reale. Un singur atac cibernetic poate opri companii. Poate afecta încrederea oamenilor în stat. Poate slăbi democrația. În urmă cu doar doi ani, Moldova nu avea o lege pentru securitate cibernetică, nu avea o instituție dedicată și nici un sistem de reacție coordonat. Astăzi, avem Agenția pentru Securitate Cibernetică, iar prin Cybercor investim în oameni, în formarea unei noi generații de experți care vor proteja infrastructura digitală a țării”, a afirmat Doina Nistor. 

La Chișinău se desfășoară astăzi  Moldova CyberSecurity Forum - unul dintre cele mai importante evenimente dedicate securității cibernetice din Republica Moldova. Agenda evenimentului găzduit de CYBERCOR include discuții despre provocările actuale din spațiul digital și despre cum ne putem consolida reziliența cibernetică.

Potrivit datelor statistice, în prezent, peste 65% dintre serviciile publice pentru afaceri și 54% dintre cele pentru cetățeni sunt deja online. Autoritățile își propun ca până în 2030 toate serviciile publice să fie digitale – accesibile de oriunde, oricând, fără cozi, fără birocrație inutilă.