
Moldova Cybersecurity Forum // Dorin Recean: Fiecare cetățean, instituție publică sau companie privată are un rol important în construirea unui spațiu digital sigur
Digitalizarea capătă un rol tot mai important în viața noastră de zi cu zi, iar odată cu acest progres, devenim tot mai expuși riscurilor hibride. Prin urmare, fiecare cetățean, fiecare instituție publică sau companie privată are un rol important în construirea unui spațiu digital sigur. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, la Moldova Cybersecurity Forum 2025, desfășurat astăzi la Chișinău, transmite MOLDPRES.
Premierul a prezentat la eveniment pașii concreți pe care Guvernul i-a făcut în ultimii ani pentru a consolida securitatea digitală a țării.
Șeful Cabinetului de miniștri a explicat că anul trecut, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, a fost lansat Institutul Național de Inovație în Securitate Cibernetică „Cybercor”, unde sunt create toate condițiile pentru educarea și formarea unei noi generații de specialiști în securitate cibernetică.
Totodată, potrivit premierului, prin intermediul Agenției pentru Securitatea Cibernetică, este construită o cultură a securității cibernetice, bazată pe educație și cooperare și sunt implicate sectoare esențiale pentru dezvoltarea și aplicarea standardelor de protecție cibernetică.
„În plus, suntem parte dintr-o rețea regională și globală de securitate digitală, ceea ce ne ajută să aplicăm un set de bune practici care să ne protejeze activitatea online”, a conchis Dorin Recean.
Viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării a menționat că securitatea cibernetică este fundamentul pe care se construiește un stat digital.
„Digitalizarea este mai mult decât o prioritate. Este o promisiune că putem construi un stat modern, sigur și orientat spre oameni. (...) Evident, digitalizarea aduce oportunități enorme, dar și riscuri reale. Un singur atac cibernetic poate opri companii. Poate afecta încrederea oamenilor în stat. Poate slăbi democrația. În urmă cu doar doi ani, Moldova nu avea o lege pentru securitate cibernetică, nu avea o instituție dedicată și nici un sistem de reacție coordonat. Astăzi, avem Agenția pentru Securitate Cibernetică, iar prin Cybercor investim în oameni, în formarea unei noi generații de experți care vor proteja infrastructura digitală a țării”, a afirmat Doina Nistor.
La Chișinău se desfășoară astăzi Moldova CyberSecurity Forum - unul dintre cele mai importante evenimente dedicate securității cibernetice din Republica Moldova. Agenda evenimentului găzduit de CYBERCOR include discuții despre provocările actuale din spațiul digital și despre cum ne putem consolida reziliența cibernetică.
Potrivit datelor statistice, în prezent, peste 65% dintre serviciile publice pentru afaceri și 54% dintre cele pentru cetățeni sunt deja online. Autoritățile își propun ca până în 2030 toate serviciile publice să fie digitale – accesibile de oriunde, oricând, fără cozi, fără birocrație inutilă.
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Granturi în valoare de 8,7 mln de dolari solicitate de fermieri prin Proiectul AGGRI
Sancțiuni de circa 450 de mii de lei aplicate de Fisc pentru activități economice ilicite
Subvenții în valoare de 42 mln de lei pentru agricultori, autorizate săptămâna trecută de AIPA
Euro crește, iar dolarul scade
MAIA a elaborat un ghid de folosire a dronelor în scop fitosanitar
Memorandumul privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu, semnat la Chișinău. Vladimir Bolea „Ancorăm R. Moldova în circuitul feroviar al UE”
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iisus a fost răstignit
BNM a pus în circulație o nouă monedă comemorativă
Condiții mai bune pentru studenții Universității „B.P.Hasdeu” din Cahul. Un cămin al instituției va fi modernizat cu sprijinul Guvernelor României și Republicii Moldova
Alegeri parlamentare pe 28 septembrie. Hotărârea privind stabilirea datei scrutinului a fost publicată în Monitorul Oficial
Euro se depreciază ușor, iar dolarul își menține valoarea
Acord privind mineralele: Kievul și Washingtonul au semnat un „memorandum de intenție”
Ucraina: Parisul salută un „schimb excelent” care „ permis convergența” în favoarea unei „păci solide”
Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră, axată pe securitate
Parlamentul a respins moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre două orașe europene
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Oficialii americani discută la Paris cu europenii despre încheierea războiului în Ucraina
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”