
Ponderea plăților cu cardurile emise în Republica Moldova efectuate în țară a depășit pragul de 10 la sută
Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Piaţa operațiunilor fără numerar cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară şi-a menținut și în primul trimestru 2017 tendința de creștere puternică din ultimii șase ani, mult peste media pieţei și a depășit în premieră o pondere de 11 la sută din valoarea totală a operațiunilor. Anul trecut cota acestor tranzacții a fost de 9,3 la sută, informează MOLDPRES.
Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat în primele trei luni ale acestui an cu 61,9 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, mai mult decît triplu peste media pieței, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) făcute publice astăzi.
Este al șaselea an consecutiv în care plățile cu cardul în rețelele comerciale şi alte unități ce prestează servicii cresc considerabil și au ajuns în primele trei luni ale acestui an la 1,1 miliarde de lei, față de 687,6 milioane în primul trimestru 2016. Fiecare a treia operațiune cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară au reprezentat-o plățile fără numerar. Zilnic au fost efectuate peste 38 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături.
Creșterea achitărilor cu instrumente de plată electronică este apreciată de experți drept una impresionantă. Un număr de 15 470 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,56 milioane de carduri aflate în circulație la sfîrșitul primului trimestru. Doar în ianuarie-martie au fost instalate circa 460 de noi terminale.
Populația însă mai continuă să folosească cardurile în special pentru a scoate bani din bancomat. Valoarea operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară a crescut în primele trei luni ale anului curent cu circa 2 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins cifra de 9.96 miliarde de lei.
Datele BNM mai arată că operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate și-au menținut tendințele din ultimii ani, o creștere relativ mai puternică a valorii operațiunilor și o pondere înaltă a plăților fără numerar. Tranzacțiile peste hotare efectuate de posesorii cardurilor moldovenești au crescut cu 23,8 la sută, pînă la peste 1 miliard de lei, iar 85 la sută din totalul operațiunilor au reprezentat achitările fără numerar.
Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Moldova în ianuarie-martie a acestui an aproximativ 1,4 miliarde de lei, față de un miliard în perioada corespunzătoare a anului trecut.
(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)
Banca Națională a Moldovei își deschide ușile pentru vizitatori în Noaptea Europeană a Muzeelor
Dolarul crește cu 34 de bani
BNM menține la nivel de 6,5 la sută rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară
Lucrările pe drumul M1 frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, în etapă de finalitate
Fiscul a acumulat 1,2 miliarde lei la buget timp de o săptămână
Vinificatori din R. Moldova vor participa pe 16 mai la Vernisajul Vinului de Primăvară
BUGET + // 502 proiecte înregistrate în Programul „Curtea Europeană”, cu finanţare extinsă de la 100 la 250 mln de lei
Banca Mondială acordă Republicii Moldova 90 de milioane de dolari pentru creștere economică și securitate energetică
Carburanții își continuă ieftinirea. Noile prețuri afișate de ANRE
Cu susţinerea UE, la Molovata Nouă se produc jucării ecologice din lemn: Pasiune din copilărie, transformată într-o afacere prosperă
Proiectul privind ratificarea Acordului pentru Planul de creștere a Moldovei, aprobat de Guvern. „Cu suportul UE, ne angajăm să îmbunătățim nivelul de viață al cetățenilor și să facem investiții care vor asigura creștere economică”
Deputații se vor întruni în ședință plenară pe 22 mai
Investiții suplimentare de 37,8 milioane de euro pentru modernizarea universităților din Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale
Programele culturale ale Ministerului Culturii, prezentate comunităților din raionul Dubăsari
Republica Moldova va primi un grant de 3,6 milioane de dolari pentru consolidarea eficienței achizițiilor publice
Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat o investigație în cadrul Î.S. MoldATSA
Purtătorul de cuvânt al Guvernului atenționează despre mai multe materiale video false, cu utilizarea imaginii unor personalități publice
Republica Moldova, printre primii semnatari ai Convenției Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat
În Republica Moldova va fi creat un Consiliu pentru combaterea traficului ilicit de substanțe dopante
Moscova critică eventuala desfășurare a unor avioane franceze cu arme nucleare în Europa
Patru persoane au decedat, iar 34 au suferit traumatisme în urma accidentelor comise de șoferi în stare de ebrietate
Registrul de stat în domeniul construcțiilor va fi gestionat în baza unor noi reguli
Șeful diplomației de la Chișinău a participat la cea de-a 134-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei
Papa Leon al XIV-lea s-a oferit să fie un mediator între părțile beligerante din întreaga lume
Vânzarea companiei Moldasig a fost declarată de interes public