
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a propus negocieri de pace cu Ucraina care vor lua în considerare un acord preliminar abandonat din 2022 între cele două țări și realitatea controlului Rusiei asupra a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, a declarat Kremlinul duminică.
Putin a propus duminică negocieri directe cu Ucraina având ca scop obținerea unei păci durabile pentru a pune capăt războiului, o inițiativă salutată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că Kievul este dispus să discute, dar că Moscova trebuie mai întâi să accepte un armistițiu imediat.
Consilierul pentru politica externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, a declarat presei după afirmația de dimineață a lui Putin că negocierile propuse vor lua în considerare atât proiectul abandonat în 2022, cât și situația actuală de pe teren.
La câteva zile după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022, Rusia și Ucraina au început negocieri în Belarus, care s-au mutat ulterior la Istanbul. Un proiect convenit acolo, care stabilea un cadru pentru o posibilă soluționare, a devenit cunoscut sub numele de 'Comunicatul de la Istanbul'.
Discuțiile s-au întrerupt în mai, dar oficialii ruși susțin de mult timp că se poate ajunge la un acord pe baza Comunicatului de la Istanbul. Steve Witkoff, trimisul special al președintelui american Donald Trump, a făcut de asemenea referire la proiectul din 2022 ca la un posibil ghid pentru pacea viitoare.
Conform proiectului, din care Reuters a consultat o copie, Ucraina ar accepta neutralitatea permanentă în schimbul garanțiilor internaționale de securitate din partea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite, precum și de la alte națiuni, inclusiv Belarus, Canada, Germania, Israel, Polonia și Turcia.Ucraina a fost de acord în esență, provizoriu, cu neutralitatea non-nucleară și cu faptul că nu va fi membră a NATO, în schimbul unei garanții de securitate care, dacă Moscova ar invada, ar obliga Statele Unite și aliații săi să lupte direct împotriva Rusiei.
Problema teritoriului în proiectul din 2022 a fost secundară față de garanția de securitate - văzută de diplomați de ambele părți ca fiind cea mai mare piedică în calea păcii.
După ce a fost invadată, Ucraina a dorit ca securitatea sa să fie garantată, dar Statele Unite și aliații lor erau precauți în a se angaja într-un război viitor cu Rusia.
Conform proiectului din 2022, calea Ucrainei spre o posibilă aderare la Uniunea Europeană ar fi fost facilitată, iar Rusia dorea limitări asupra forțelor armate ale Ucrainei și abrogarea legilor pe care Moscova le consideră discriminatorii împotriva vorbitorilor de rusă, conform relatărilor Reuters.
11 mai - Ziua tatălui în România
Negocierile directe propuse de Putin sunt o primă mișcare, dar insuficientă, afirmă Emmanuel Macron
Vladimir Putin propune negocieri directe cu Ucraina
Ilie Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
UE susține propunerea privind o încetare a focului completă și necondiționată în Ucraina
Kremlinul respinge „presiunile" și „amenințările cu sancțiuni" ale aliaților europeni ai Kievului pentru un armistițiu în Ucraina
Ucraina și aliații săi europeni propun Moscovei un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile începând de luni
Ucraina: Liderii europeni sosiți la Kiev au adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele împotriva invaziei ruse
Ucraina: Cancelarul german Merz evocă o înăsprire masivă a sancțiunilor dacă Putin refuză un armistițiu
Premierul Dorin Recean, la Hîncești: „Prioritatea noastră este să păstrăm același ritm, să transformăm localitățile noastre în localități curate, sigure și moderne”
Inspectori ANSA au învățat la Braşov practici europene în domeniul recoltării probelor
FOTO Moldova Fruct, la Iaşi şi Bacău: „Vom elabora politici agricole eficiente, adaptate realităților din R. Moldova”
Reforma RESTART. Asistenții sociali vor primi uniforme și automobile noi pentru dezvoltarea serviciilor de protecție a victimelor violenței și a traficului de ființe umane
Corul Național al Ucrainei „Grigori Verevka” a susținut un concert la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău
O delegație de parlamentari britanici a efectuat o vizită oficială la Chișinău
Premierul Dorin Recean, la Hâncești: „Prioritatea noastră este dezvoltarea unor localități curate, sigure și moderne”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre discuțiile premierului cu primarii din R. Moldova: „Zece din zece primari apreciază fără ocolișuri fondurile europene”
Un drum regional din sudul ţării a intrat în reparaţie
În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Națională a Medicului Veterinar
Schemele de fraudă cu pretext investițional iau amploare. BNM vine cu recomandări pentru cetățeni
Expoziția „Diversitatea culturală în Republica Moldova”, inaugurată la Biblioteca Națională
Președinta Maia Sandu: „De Ziua Familiei, le mulțumim tuturor celor care, prin dragostea lor, țin Moldova unită”
Dorin Recean, în vizită la Hâncești. Premierul va inspecta proiecte de reabilitare a drumurilor și de alimentare cu apă
Şase clustere de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi sprijinite financiar de partenerii de dezvoltare
Ion Basoc a obținut medalia de argint la Campionatul mondial de para judo