
Putin introduce în legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic” și înăsprește reglementările contra „agenților străini”
Președintele rus Vladimir Putin a introdus luni în legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic” comis în timpul Marelui Război Patriotic, cum numește Rusia al Doilea Război Mondial, înainte de aniversarea pe 9 mai a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, relatează agenția EFE și Agerpres.
Potrivit portalului de informații juridice al guvernului rus, legea promulgată de Putin reglementează atât păstrarea memoriei victimelor acelui genocid cât și securitatea și întreținerea mormintelor acestor victime, precum și construirea de monumente și organizarea de ceremonii comemorative. Actul normativ, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, stabilește de asemenea un mecanism de căutare a locurilor de înhumare și a gropilor comune pentru a aduce victimelor omagiul meritat.
Numeroase tribunale regionale ruse au recunoscut în ultimele luni crimele comise de naziști în Uniunea Sovietică drept genocid. Obiectivul este 'de a nu permite trecerea sub tăcere și denaturarea adevăratelor evenimente ale celui de-al Doilea Război Mondial și a rolului istoric al Uniunii Sovietice', obiectiv care de asemenea servește la 'apărarea intereselor naționale ale Federației Ruse', se arată într-o motivare judiciară.
Într-o declarație acordată duminică, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a descris drept 'de neînțeles că Uniunea Europeană dorește în mod deschis să revigoreze ideologia europeană a nazismului', referindu-se la ajutorul militar oferit de statele europene Ucrainei în războiul cu Rusia. De asemenea, oficiali ruși de rang înalt au acuzat autoritățile germane că emulează nazismul prin furnizarea de arme Ucrainei.
Potrivit statisticilor oficiale, peste 26 de milioane de cetățeni sovietici au murit în Marele Război Patriotic, dintre care peste opt milioane au fost soldați.
Președintele Putin a promulgat de asemenea amendamente legislative care înăspresc măsurile contra persoanelor considerate „agenți străini”.Astfel, de acum înainte, pe lângă ONG-uri și alte persoane și entități sprijinite din străinătate, vor fi considerate agenți străini de asemenea persoanele care „contribuie la aplicarea deciziilor organizațiilor internaționale la care Rusia nu participă” sau care „ajută entități statale străine să desfășoare activități îndreptate împotriva securității” Rusiei.
Pe această listă vor fi incluse de asemenea persoanele care 'implică cetățeni, inclusiv minori, în culegerea de informații despre activități tehnico-militare ce ar putea fi folosite pentru a aduce prejuducii' Rusiei.
Este de asemenea prevăzută posibilitatea de inițiere a unor proceduri judiciare în lipsă împotriva 'agenților străini' care au fugit din țară și au comis 'acțiuni ilegale împotriva Rusiei din străinătate', noua legislație enunțând inclusiv o listă cu 20 de infracțiuni pentru care agenții străini puteau fi judecați în lipsă.
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Ordinul lui Putin de a „suspenda” loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat
Rușii continuă să atace orașele ucrainene. Doi morți și zeci de răniți la Harkov și Sumî
Hamas susține că e pregătită să predea toți ostaticii în schimbul încheierii războiului din Fâșia Gaza
Acord privind mineralele: Kievul și Washingtonul au semnat un „memorandum de intenție”
Ucraina: Parisul salută un „schimb excelent” care „ permis convergența” în favoarea unei „păci solide”
Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră, axată pe securitate
Oficialii americani discută la Paris cu europenii despre încheierea războiului în Ucraina
Putin introduce în legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic” și înăsprește reglementările contra „agenților străini”
Peste 6.500 de pacienți au solicitat ambulanța în perioada Sărbătorilor Pascale
Accident grav la Cahul. O ambulanță a fost proiectată într-un pilon de electricitate
Premierul Dorin Recean, la ședința Comisiei paritare: „Vom continua să punem la dispoziția APL cât mai multe fonduri pentru dezvoltare”
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii din România: „Vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”
Peste 64 mln de lei au ajuns în conturile fermierilor în perioada 14–18 aprilie
Cărți de condoleanțe în memoria Papei Francisc, deschise la Catedrala „Providența Divină” din Chișinău
Promo-LEX: Peste 100.000 de copii și tineri din stânga Nistrului au participat anul trecut la activități „militare‑patriotice”
Serviciul Fiscal a extins până în iunie 2026 Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli
Un microbuz a ars pe o stradă din capitală
Cetăţenii moldoveni se pot înregistra online pentru a vota în străinătate la alegerile parlamentare din toamnă
Terminalul de cereale de pe Dunăre de la Giurgiulești, scos temporar din funcțiune din cauza unui incident
Sportivii din Moldova au încheiat Campionatul European de Haltere pentru seniori cu 13 medalii. Dan Perciun: „Este un sentiment profund de mândrie”
Serviciile de informații militare olandeze avertizează că Rusia își intensifică atacurile hibride contra Europei
Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului judecat pentru trădare de patrie, rămâne în arest la domiciliu
Edineţ, în topul raioanelor cu cele mai multe cazuri de incendiere a anvelopelor de Paşti